Firma, do které lidé investovali velké peníze, je v konkurzu. Sto milionů fondu svěřila i obec Modrava

WCA International je v konkurzu (zdroj: ČT24)

Zhruba pět tisíc věřitelů má dva měsíce na to, aby se přihlásili o své peníze u fondu WCA International z Frýdku-Místku. V opačném případě hrozí, že o svěřené úspory přijdou. V součtu podle advokáta věřitelů Petra Veselého investovali více než dvě miliardy korun, jednatel firmy označil částku za nižší. Společnost, která slibovala vysoké výnosy, je od pondělí v konkurzu. Miliony svěřila fondu i obec Modrava v Plzeňském kraji.

Do fondu WCA International investovala sto milionů korun šumavská obec Modrava, jejíž rozpočet na letošní rok se pohybuje kolem sedmdesáti milionů. Podle starosty Jaroslava Doležala (nestr.) šlo o uložení přebytečných peněz, které nebyly využitelné. „To si zařizoval bývalý starosta, nevím, jak na to přišel. Ze začátku z toho byly i nějaké výnosy, až v průběhu času se to nějak zkazilo,“ sdělil.  

Obec už se přihlásila jako jeden z věřitelů. To, že peníze chybí na účtu, ale podle zastupitelů Modravy neohrozí žádné plánované investice v obci.

Podobných věřitelů je podle jejich advokáta přes pět tisíc a do fondu vložili asi dvě miliardy korun. „Dle našich záznamů evidujeme zhruba 4900 klientů a částka je výrazně nižší,“ rozporuje údaje jednatel společnosti WCA International Dalibor Zacios. 

Přihlaste se o peníze, vyzývá soud

Městský soud v Praze nyní vyzývá všechny věřitele, aby se co nejrychleji o své peníze přihlásili. „Věřitelé dlužníka, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky se vyzývají, aby tak učinili nejpozději ve lhůtě dvou měsíců ode dne zveřejnění tohoto usnesení v insolvenčním rejstříku,“ uvedl soud.  

Pokud by to věřitelé do dvou měsíců nestihli, hrozí, že o své peníze přijdou. „Není vyloučeno, že bude souběžně vedeno i trestní řízení, do něhož se budou moci přihlásit jako poškození, ale vzhledem k tomu, že insolvenční řízení má při uspokojování nároku přednost, nelze předpokládat, že by v trestním řízení nějaké prostředky zůstaly,“ uvedl zástupce věřitelů z JGK Advokáti Marek Gocman. 

Dvoutýdenní lhůta běží i společnosti, která se může proti konkurzu odvolat, což jednatel firmy plánuje a společnost chce reorganizovat. „O reorganizaci ve většině případů nemá rozhodovat soud, ale schůze věřitelů. Pokud nenastane situace, že by reorganizace byla ze zákona vyloučená, pak je opravdu rozhodujícím hlasem schůze věřitelů,“ řekl Zacios.

Kdo do fondu investoval?

Společnost fungovala podle paragrafu 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech. „Tento druh investice je určen pro specifický okruh investorů, jedná se o možnost společného investování malé skupiny lidí, jejíž členové se znají a důvěřují si, nebo to jsou lidé, kteří jsou zkušení – takzvaní kvalifikovaní investoři,“ uvedla mluvčí České národní banky Denisa Všetíčková. 

O zkušené investory nakonec ale možná nešlo. „Dospíváme k názoru, že tím typickým investorem byli obyčejní lidé, zaměstnanci, důchodci, kteří své úspory svěřili právě takovým fondům,“ míní Gocman.  

Podle informací ČT se případem zabývají i kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá či naopak nezabývá,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.