Vytunelované fondy Trend a Mercia: Soud po 16 letech potrestal manažery

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové vynesl už potřetí rozsudek v kauze vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Senát opět uznal vinnými čtyři manažery fondů, dvěma udělil tříleté a dvěma dvouleté tresty. Obžaloba vinila celkem osm manažerů z poškození fondu ve výši asi 1,4 miliardy korun. Tresty jsou nižší než v původních rozsudcích v letech 2008 a 2009, kdy byl nejvyšší trest sedm let. Rozsudek ale není pravomocný. Někteří obžalovaní se odvolali rovnou, jiní si ponechali lhůtu. Odvolání zvažuje i žalobkyně.

Kauza začala před 16 lety a s údajnou škodou 1,4 miliardy korun je jedním z největších případů tunelování v Česku. Podle obžaloby desítka manažerů v polovině 90. let z portfolií fondů různými machinacemi vyvedla akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva, Sokolovské uhelné nebo ČEZu. Žádané akcie prodávali firmám spřízněným s manažery kolem Miroslava Hálka. Do fondů pak ale přišel jen zlomek ceny, zbytek byl rozložený do splátek na 30 let. Fondy tak za prodej v podstatě nic nedostaly. 

Hlavou celé skupiny byl podle obžaloby Miroslav Hálek, který dnes odešel od soudu s dvouletým trestem. Obvinění odmítá a trvá na tom, že fondy nijak nepoškodil. Na otázku, zda ví, kde se majetek dříve bohatých fondů nachází, odpověděl, že ví, ale odmítl říci kde. Měla by to podle něj být práce pro investigativní novináře. Manažeři mají vrátit kolem 700 milionů korun, malí akcionáři se ale svého majetku domohou jen stěží.

image_402051
Zdroj: ČT24

Obžalovaní podle spisu získali nad fondy Trend a Mercia kontrolu v polovině 90. let. Fond Trend v roce 2000 zkrachoval, fond Mercia je v likvidaci. Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v případu figurovali jako svědci.

Hradecký soud případ projednával už potřetí, předchozí dva rozsudky zrušil Vrchní soud v Praze. Nyní se senát zabýval zejména novými znaleckými posudky. Při minulých dvou verdiktech soud část manažerů fondů poslal do vězení, části uložil podmínku a některé obžaloby zprostil. Při druhém rozsudku v roce 2009 Hálek od soudu odešel s tříletým trestem vězení.