Domov ve Zborovicích má nová polohovatelná lůžka. Fungují i při výpadku proudu

Události v regionech: Novinka v péči o klienty v Domově pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích (zdroj: ČT24)

Dvě lůžka s funkcí otočného roštu má nově k dispozici Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích na Kroměřížsku. Jde o technologickou novinku, kterou mají v tomto zařízení jako první v Česku, sdělila ředitelka krajské příspěvkové organizace Sociální služby Haná Alena Mazurová. Nová lůžka mají usnadnit život klientům i personálu.

Hlavním přínosem lůžka je podle Mazurové to, že se rošt dokáže otočit o 90 stupňů. Klienta tak personál z lehu dostane otočením na bok postele do sedu a pomůže mu vstát. Celý tento proces trvá pouhých 45 vteřin.

Nová postel je vybavená matrací proti proleženinám, ovládá se stisknutím tlačítka. Má také baterii pro případ výpadku elektřiny. Je možné nastavit úhly a polohy nohou a zad.

Lůžko podle Mazurové zkvalitní život klientům a pomůže také pracovníkům sociálních služeb při manipulaci s klienty. V některých případech je potřeba asistence několika pracovníků, kdežto u nového lůžka stačí jeden.

Klientovi se také s otočným roštem mění jeho zorné pole. „Což má pro něj hlubší význam. Podporuje to veškeré jeho kognitivní funkce, aby se nemusel cíleně dívat pouze do jednoho místa, ale aby vnímal celý prostor pokoje. Je to jedna z věcí, která může výrazně pomoci v kvalitě poskytované péče,“ řekla Mazurová.

Jedno lůžko za čtvrt milionu

Cena lůžka je čtvrt milionu korun, domov ve Zborovicích má zatím dvě. Zařízení bylo vybráno proto, že má specifickou skupinu klientů. Pečuje o lidi s mentálním a zdravotním postižením a s neurodegenerativním onemocněním.

„Potřeby u této skupiny jsou specifické, tady je inovace na místě,“ řekla Mazurová. Domov má kapacitu 49 lůžek, podle Mazurové by tam bylo vhodné umístit dalších deset lůžek vybavených otočným roštem. V domově se využívají také další inovace, například takzvané sprchovací lůžko a tabletový systém.

Funkčnost nových lůžek se bude nyní vyhodnocovat. Podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové (Piráti) by jich mohly být v dalších zařízeních ve Zlínském kraji desítky. Cílem je zavádět inovace do sociálních služeb.

Ve službách ve Zlínském kraji se nyní zjišťuje, po čem je poptávka, týká se to nejen krajských příspěvkových organizací, ale i neziskových organizací a charity. Investovat by se tak mohly vyšší desítky milionů korun.

Zborovický domov jako vzor transformace

S moderními technologiemi se podle Ančincové počítá už při výstavbě nových pobytových zařízení. „Chystáme například výstavbu domova pro seniory v Liptále (na Vsetínsku). Počítáme s tím, že tam bude kolejnicový systém, budeme zavádět taková lůžka, také tam bude takzvaná chytrá podlaha, která by detekovala pád klientů,“ uvedla.

Zborovický domov je příkladem transformace pobytových sociálních služeb. Před lety tam byl počet klientů dvojnásobný. Kraj se však rozhodl budovat menší komunitní zařízení a zmenšovat velká zařízení. Smyslem je umožnit klientům, kteří toho jsou schopni, žít samostatněji a co nejpřirozenějším způsobem.

Vznikla už chráněná bydlení a menší zařízení, což se dotklo už stovek klientů, dalších stovek klientů by se to mělo týkat v budoucnu. Do konce roku se otevře menší komunitní zařízení ve Zlíně pro 18 klientů, další nové chráněné bydlení bude v krajském městě příští rok. Ve stávajících domovech s větší kapacitou je pak podle Ančincové více prostoru pro individuální péči o klienty.