Covid studentům zkomplikoval život. Nejen finančně jim pomáhají i samotné univerzity

Události ČT: Školy pomáhají studentům po covidu (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá studentů vysokých škol, kteří žádají o sociální stipendia nebo psychologickou pomoc. Mnozí kvůli covidu přišli o své rodiče nebo sami onemocněli, nemohli si ani vydělávat na brigádách. Řada univerzit a organizací proto nabídla mimořádnou pomoc, jde o miliony korun. Univerzity navíc očekávají, že žádostí o pomoc bude přibývat.

Pomoc potřebovala například studentka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Sabrina Fröhlichová. Loni se starala o nakažené seniory v domově, sama se však nakazila a prodělala těžký průběh covidu. Chyběly jí peníze na bydlení, nakonec však přišla pomoc v podobě sociálního stipendia. „Jsem vděčná, že aspoň touto cestou můžu pobírat to stipendium, aspoň nemusím řešit stránku bydlení,“ uvedla. 

Sociální stipendium výrazně zvýšila například Univerzita Karlova v Praze. Částku zdvojnásobila na celých pět tisíc korun měsíčně. K tomu navíc stovkám studentů přispívá na jídlo i vybavení do školy. Nově škola zavedla i akutní pomoc těm, kteří přišli kvůli covidu o rodiče. 

„Pro letošní rok jsme si v rozpočtu připravili čtyři miliony. Jsme univerzita, která má padesát tisíc studentů, chceme být připraveni,“ uvedla prorektorka pro studijní záležitosti Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Žádostí o pomoc přibývá

Západočeská univerzita v Plzni zase nabízí svým studentům mimořádné stipendium. Jedná se o jednorázovou pomoc, o kterou mohou požádat přímo rektora. Výše stipendia se pak posuzuje individuálně.  

Také Masarykova univerzita v Brně už v loňském roce vyplatila více než 700 tisíc korun. Jednou z nejčastějších příčin je právě úmrtí rodičů na koronavirus. Víc práce mají nyní i v poradenském centru. „Studenti se na nás obracejí, když jsou v tíživé situaci ve smyslu úzkostné stavy, obavy, přetížení,“ uvedl mluvčí Pavel Žára.  

České vysoké školy navíc nyní očekávají nárůst žádostí o příspěvek. Pomoci by měla i novela vysokoškolského zákona, která chce sociální stipendia navýšit.