V noci teploty klesnou i pod minus desítku. Mráz zasáhne hlavně sever Česka

V noci z neděle na pondělí hrozí silný mráz na severovýchodě Čech a na severu Moravy se Slezskem. Teploty mohou při malé oblačnosti klesat až pod minus dvanáct stupňů Celsia, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dětem a starším lidem doporučuje omezit délku pobytu venku.

Upozornění meteorologů před chladem platí od nedělních 19:00 do pondělních 09:00. Na severu Čech se varování týká Libereckého krajeVarnsdorfska a Mnichovohradišťska. Silné mrazy hrozí také v severovýchodní polovině Královéhradeckého kraje a severních částech Pardubického a Olomouckého kraje. Dále na východ platí varování před mrazem pro Moravskoslezský kraj a Vsetínsko s Rožnovskem.

V mrazech hrozí lidem prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla, připomínají meteorologové. Doporučují proto chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Proti prochladnutí pomáhá také teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb. „Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku,“ doporučuje ČHMÚ.

Chladné bylo v Česku i nedělní ráno, kdy teploty na řadě míst klesly pod minus deset stupňů Celsia. V Jizerských horách na Jizerce teploměr ukázal dokonce 24 stupňů pod bodem mrazu a v Adršpachu na Náchodsku bylo kolem minus osmnácti stupňů Celsia.

V pondělí bude podle předpovědi v Čechách od západu postupně přibývat oblačnost, která přinese sníh, případně déšť. Denní maxima budou nejčastěji mezi nulou až čtyřmi stupni. Na severu a severovýchodě bude chladněji – jen kolem minus 1 °C