Na velikonoční víkend se mírně oteplí, srážek ale přibude

Události: Velikonoční počasí a poslední zimní aktivity (zdroj: ČT24)

Na prodloužený velikonoční víkend se v Česku mírně oteplí. V pondělí by měly nejvyšší teploty vystoupat až na třináct stupňů Celsia. Od pátku do neděle ale bude zataženo s občasným deštěm či přeháňkami. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci na čtvrtek opět mrzlo. Na Jizerce v Jizerských horách teplota k ránu klesla až pod minus patnáct stupňů Celsia. Na třech jiných měřicích stanicích v Libereckém kraji padla teplotní minima, v sousedním Ústeckém kraji na dvou.

Nejvyšší denní teploty nepřekročí deset stupňů Celsia. Obloha bude převážně slunečná, odpoledne a večer se ale začne od východu zatahovat. Na severovýchodě pak může ojediněle i sněžit, v nižších polohách se může objevit déšť se sněhem.

Meteorologové také prodloužili varování před mrazem ve vegetačním období, platí až do pátečního rána. V nižších polohách může mráz poškodit kvetoucí ovocné stromy. Noc na pátek by však neměla být tak mrazivá, jako byla ta ze středy na čtvrtek.

Podle meteoroložky České televize Aleny Zárybnické se bude během noci zatahovat, teploty proto zůstanou slabě nad bodem mrazu. „V noci na pátek může na severovýchodě Česka slabě sněžit, přes den bude sněžení v polohách pod 600 metrů přecházet v déšť,“ uvedla Zárybnická.

Přes den se ale teploty opět dostanou k deseti stupňům, na severovýchodě však maximálně na čtyři stupně Celsia. Bude oblačno až zataženo, zejména na východě se vyskytne občasný déšť.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Sobota bude také zatažená s občasným deštěm nebo přeháňkami, ve vyšších polohách mohou být srážky sněhové. Sobota by měla být také o něco chladnější s nejvyššími teplotami okolo osmi stupňů. V neděli by mělo slabě sněžit už jen v polohách nad devět set metrů nad mořem, v pondělí v polohách nad tisíci metry. 

Velikonoční pondělí bude oblačné až polojasné, místy se ale opět mohou objevit přeháňky. V noci stále může na některých místech při déletrvající zmenšené oblačnosti mrznout, denní maxima se už dostanou až na třináct stupňů. Od úterý by pak mohly být nejvyšší teploty i okolo patnácti stupňů.