Moravou a Slezskem prošly silné bouřky, na severozápadě Čech trvá velké riziko požárů

Východem Moravy a Slezskem prošly bouřky doprovázené přívalovými dešti a také prudkými nárazy větru. Ve tři hodiny odpoledne přestala platit výstraha před nimi, dál ale platí výstrahy kvůli riziku požárů. Nejdůraznější je na severozápadě Čech – v Ústeckém a Karlovarském kraji. V novém týdnu budou odpolední teploty dál šplhat k třiceti stupňům Celsia, ačkoli noci budou dle předpovědi již chladnější a dále budou Českem procházet srážky.

Českem prošly od jihozápadu na severozápad srážky, na Moravě se vyskytly i silné bouřky s množstvím blesků a přívalovými dešti. Podle Českého hydrometeorologického ústavu v nich napršelo hlavně na pomezí Moravskoslezského a Zlínského kraje za krátkou dobu 30 až 50 milimetrů, padaly také malé kroupy.

Nejvyšší úhrny přes 50 milimetrů byly v okolí Ostravy – Petřvaldu nebo Šenově. Bouřky doprovodil také silný vítr, jeho nárazy měly podle meteorologů rychlost až 110 kilometrů za hodinu. Hasiči proto absolvovali desítky výjezdů k zatopeným sklepům a také k popadaným stromům. Nejzasaženějšími okresy byly Frýdecko-Místecko a Karvinsko, kde byly v neděli večer stovky lidí bez elektřiny. Ve Vsetíně během pondělka zase spadlo nejvíce srážek. Během hodiny tam napršelo přes 50 milimetrů.

Dál nicméně platí i výstrahy kvůli riziku požárů. ČHMÚ upřesnil dopolední výstrahu na vysoké nebezpečí požárů v severních Čechách. Nakonec se netýká Libereckého kraje, ale platí až do odvolání pro Ústecký a Karlovarský kraj.

„V důsledku dlouhotrvajícího sucha hrozí vysoké nebezpečí vzniku požárů, které se mohou rychle rozšířit a způsobit velké škody a ohrozit lidské životy,“ upozornili meteorologové. Požáry mohou vzplát snáze než obvykle v celé republice, kromě severozápadu Čech má ale výstraha nižší stupeň rizika.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu je pouze informativní, meteorologové nabádají, aby se v přírodě a zejména lesích nerozdělával oheň, aby se neodhazovaly cigaretové nedopalky ani nepoužívaly přenosné vařiče a nevypalovala tráva. Místní samosprávy ale výstrahu převtělují do konkrétních nařízení a zákazů, které se týkají ohňů, kouření nebo například jízd parních lokomotiv.

Sucho v celé zemi

Podle aktuálních informací webu Interchuso zasáhly dva nejhorší stupně sucha v neděli 34,8 procenta území Česka. Rozsah zemědělského sucha se zvýšil, některý z pěti stupňů sucha je na 97,8 procenta území. Nejhorší situace je na střední a severovýchodní Moravě.

Vědci hodnotí míru sucha v půdě do jednoho metru na základě poměru aktuální situace s průměrnou situací v letech 1961 až 2010. V posledním týdnu se sucho zmírnilo v západní části středních Čech, podle předpovědních modelů by se mělo v následujícím týdnu zejména na Moravě sucho zmírnit. To, že na předpovědní mapě převažuje na některých územích bílá barva značící místa bez rizika sucha, neznamená, že na těchto místech sucho nebude. Systém tak signalizuje, že úroveň půdní vláhy odpovídá dlouhodobému průměru v příslušném období. 

Systém zveřejnil i souhrn sucha za poslední půlrok. Podle této mapy bylo sucho od počátku roku nejhorší v severozápadní části Čech, na Znojemsku, na střední Moravě. Za poslední tři měsíce byl největší nedostatek vláhy v severozápadních Čechách, relativní nasycení půdy vláhou nižší než procento ale bylo v celé severní části Čech a na jižní a střední Moravě.

Přibývá také území, kde kvůli suchu předpokládají zemědělci ohrožení úrody. Extrémní poškození suchem spojené se ztrátou výnosů větší než 40 procent hlásí zemědělci na na Mostecku, Lounsku, Plzeňsku, Domažlicku a Pardubicku. Těžké poškození úrody suchem se ztrátou 30 až 40 procent předpokládají zemědělci na Litoměřicku, Rakovnicku, Berounsku, ale také na Příbramsku, Písecku a Pelhřimovsku.

Teploty budou denně stoupat k 30 stupňům

V novém týdnu bude počasí dál navýsost letní. V pondělí mají odpolední teploty vystoupat na 25 až 30 stupňů Celsia, na jihovýchodě Česka i na 32 stupňů. „Odpoledne bude od západu na celém území ubývat přeháněk a bouřek,“ doplnil meteorolog ČT Jan Šrámek.

Od úterý do čtvrtka by měly být nejvyšší teploty podobné, ojediněle nebo místy se podle ČHMÚ objeví přeháňky nebo bouřky. Největší pravděpodobnost srážek je ve středu, kdy dosáhne šedesáti procent. Podobné to bude v pátek, kdy bude obloha oblačná až polojasná a teploty by se měly udržet pod třiceti stupni. Na páteční charakter počasí naváže i to víkendové.

Chladnější než o víkendu budou noci. V noci na neděli, a především na Moravě i na pondělí zůstaly teploty nepřetržitě nad dvaceti stupni, v dalších dnech by již měly klesat k patnácti nebo šestnácti stupňům, v noci na úterý očekávají meteorologové dokonce ochlazení na deset až patnáct stupňů.

Teploty 18.–25. 7. 2023
Zdroj: ČT24