Kauza Fajt je zpolitizovaná a Národní galerii neprospívá, řekl její šéf Morávek

Události: V rozpočtu Národní galerie chybí 30 milionů korun, říká její pověřený ředitel Ivan Morávek (zdroj: ČT24)

Kauza kolem odvolání bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta je zpolitizovaná a galerii neprospívá. Prohlásil to pověřený ředitel galerie Ivan Morávek. Za svůj cíl si vytyčil hospodářskou i personální stabilizaci organizace, která nyní podle něj letos hospodaří se záporným saldem ve výši 30 milionů korun. Je to rozdíl mezi závazky a reálnýmizdroji, řekl. Morávek situaci v galerii zhodnotil zhruba šest týdnů po odvolání Fajta ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD).

Situace kolem Národní galerie Praha se podle jejího pověřeného šéfa Morávka „zpolitizovala a redukovala na kauzu pana Fajta“. To podle něj instituci silně poškozuje a destabilizuje.

Morávek nastoupil do funkce 18. dubna a následně provedl audit, v jakém stavu galerie je. „Hledal jsem soulad mezi náklady a výnosy. A musím konstatovat, že negativní saldo rozpočtu pro letošní rok je zhruba 30 milionů korun. Přitom galerie ze své podstaty musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem,“ prohlásil Morávek. Sám při nástupu do čela galerie zdědil rozpočet jen provizorní, dodal.  

Galerie se proto podle něj musí zaměřit na snižování nákladů, musí hledat úspory „výstavu po výstavě, položku po položce“. „Vždycky se najde možnost optimalizace,“ řekl s tím, že „vždy se dá ušetřit“. Rušit proto bude některé smlouvy s externími dodavateli. 

Také se má zaměřit na marketing a propagaci tak, aby přilákala více návštěvníků. Tam Morávek vidí možné zdroje zejména ve dvou letošních výstavních highlightech – výstavě impresionistů a výstavě sochaře Alberta Giacomettiho. O svých finančních problémech pak galerie musí jednat s ministerstvem kultury, dodal pověřený ředitel.

Sám se nyní snaží podle svých slov uklidnit sponzory. „Pevně věřím, že tímto turbulentním obdobím projdeme,“ doplnil.

Uvedl také, že jedná s možnými partnery, kteří by se podíleli na kofinancování výstavních aktivit NGP tím, že by zajistili propagaci výstav a v případě velké návštěvnosti a velkého zisku ze vstupného by díl z něj získali.

Pověřený ředitel Národní galerie Ivan Morávek o situaci v instituci (zdroj: ČT24)

Výstava indického pokladu se nemohla zrušit, protože k ní nebyly žádné smlouvy

Podle Morávka nezrušila galerie po odvolání Fajta žádné připravované výstavy. „Pokračujeme s výstavním programem, jak bylo naplánováno. Výstava indického pokladu nemohla být zrušena, protože nikdy nebyla podepsána žádná smlouva, a navíc měla být velmi finančně náročná. A letošní výstavu výtvarníka Milana Grygara jsme přesunuli po dohodě s ním do roku 2020,“ dodal Morávek. Fajt výstavu indického pokladu prezentoval při představení výstavního plánu na letošní rok.

„Zásadním problémem mého předchůdce bylo, že nevytvořil strukturu řízení instituce, a to nejen ekonomicko-finanční, ale i směrem k produkci jednotlivých výstavních projektů,“ dodal.

Vedle personální a finanční stabilizace si Morávek vytyčil za cíl také debatu s odborníky. „Dalším krokem je odpolitizovat kauzu Fajt a otevřít širokou diskusi s odborníky o modelu fungování galerie a celkové struktury do budoucna,“ řekl a dodal: „Je nezbytné poslat zahraničním partnerům jasný vzkaz, že jsme stále suverénním a spolehlivým partnerem pro prohlubování stávající i další spolupráce.“

Reagoval tím na dopis, který napsali zástupci zahraničních muzeí a galerií premiérovi po odvolání Fajta. Vyjádřili v něm „údiv a ohromení“ a upozornili, že podle nich se Fajt zasloužil o vzájemnou spolupráci mezi uměleckými institucemi. Ministr Staněk galeriím na začátku května odepsal s tím, že Fajt jednal protiprávně a svévolně si přisvojil finanční zdroje na úkor svých zaměstnanců, stejně jako část jejich duševního vlastnictví.

„Z mého pohledu pronikaly do zahraničí k našim partnerům zprávy jednostranné, ale už jsme začali vysvětlovat a demonstrovat, že zachováváme náš výstavní program. Je to zahraničí, takže to bude ještě chvíli trvat, ale očekávám, že se v blízké době vztahy harmonizují,“ očekává Morávek.

Podle zástupců galerie pokračuje příprava rekonstrukce Veletržního paláce. Komise sestavená pro plánovanou rekonstrukci ale začátkem května podle Fajta odstoupila. Podle vedení galerie ale bude sestavena nová komise, do podoby paláce má ale promluvit i řádně vybraný nový ředitel.

Na svou funkci měsíc po odvolání Fajta rezignoval ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny Otto Urban. Uvedl tehdy, že nevěří tomu, že je Staněk schopen složit skupinu odborníků pro přípravu výběrového řízení na šéfa NGP. Morávek uvedl, že nyní o přihlášce do výběrového řízení neuvažuje.

Podle životopisu pracoval Morávek mezi lety 2007 a 2011 jako generální ředitel firmy Penam Slovakia. Firma patří do koncernu Agrofert, který dříve patřil premiérovi Andreji Babišovi (ANO). V letech 2015 a 2016, kdy byl Babiš ministrem financí, působil Morávek jako obchodní ředitel ve společnosti Státní pokladny Centra sdílených služeb.

Prezident odmítl přijmout demisi kritizovaného Staňka

Staněk za způsob odvolání Fajta i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa čelil kritice nejprve odborníků a později i svých spolustraníků. Následně se Staněk rozhodl podat demisi. Prezident Miloš Zeman ji nepřijal a Staněk chce až do svého případného odvolání dále připravovat výběrová řízení na obsazení vedoucích galerií.

Po Zemanově nepřijetí Staňkovy demise navrhuje jeho odvolání premiér Babiš, na post ministra kultury navrhne Michala Šmardu (ČSSD). Ten už řekl, že by oba odvolaní ředitelé mohli v čele svých institucí opět stanout, pokud projdou řádným konkurzem.