V návrhu rozpočtu chybí vládní priority za 20 miliard. Podle Schillerové se ale schodek nezvýší

Události ČT: Vláda v pondělí projedná návrh rozpočtu se schodkem 390 miliard (zdroj: ČT24)

Vláda má už v pondělí projednat první návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun. ČT zjistila, že v klíčovém dokumentu ministerstva financí ale chybí vládní priority za víc než 20 miliard korun –⁠ například zvažovaný růst plateb za státní pojištěnce nebo vyšší přídavky na děti. Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila. Šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO) ale tvrdí, že navržený schodek se už zvyšovat nebude.

Zdravotní pojištění má letos spotřebovat rekordních 400 miliard korun, což je téměř o devadesát miliard víc než před dvěma lety. A očekává se, že náklady dál porostou. Také proto vláda v příštím roce chystá další růst plateb pojišťovnám za děti, důchodce či nezaměstnané o 200 korun měsíčně, to má stát dalších víc než 14 miliard.

„Určitě bychom si to přáli, protože zdravotnictví potřebujeme znovu zrekonstruovat. Zdravotnictví po pandemii je priorita,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Výdaje pojišťovnám
Zdroj: ČT24

Schillerová ale přiznala, že v prvním návrhu rozpočtu na příští rok zatím žádné peníze navíc pro zdravotnictví nejsou. „Ne, že bychom nechtěli navýšit státního pojištěnce, ale není na tom zatím dohoda,“ přiblížila.  

Do rozpočtu se ale zatím nedostal ani návrh na vyšší přídavky pro více rodin, nižší daně pro rodiny s více dětmi nebo další růst učitelských platů, což jsou vládní priority. Dohromady jde o 20 miliard korun. 

Schodek 390 miliard je však podle Schillerové nepřekročitelný strop. „Já počítám, že ekonomika šlape, nechci to zakřiknout, takže věřím, že se to může projevit na té příjmové straně pozitivně,“ uvedla ministryně. „Jakékoli navyšování, na které by nestačila příjmová strana, by bylo na úkor škrtů na výdajové straně,“ dodala.

„Jako když pejsek s kočičkou vařili dort,“ zní z opozice

Opozice však ministerstvo kritizuje za to, že v prvním návrhu rozpočtu záměrně plánovaný deficit snížilo. Obává se, že schodek může být nakonec ještě vyšší.

„Rozpočet je připravován naprosto šíleně od samého začátku. Mně to spíše připomíná, jako když pejsek s kočičkou vařili dort –⁠ naházeli tam všechno možné,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.   

„To je bohužel takový běžný způsob fungování paní ministryně financí, že do rozpočtu nedává výdaje, které už schválené jsou, naopak tam zahrnuje příjmy, které ještě schválené nejsou,“ komentoval situaci místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti). 

Štědřejší přídavky i vyšší daňové slevy na druhé a další dítě poslanci schválili letos v dubnu. Zákon teď posoudí Senát. I kdyby vrátil tuto legislativu zpátky do dolní komory, jsou poslanci připraveni jeho veto přehlasovat. „Pokud to jsou zákony, které prochází Poslaneckou sněmovnou, tak ty by tam být rozhodně měly,“ uvedla šéfka rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM). 

Lidovci míní, že rozpočet, který vláda připravila, jde proti rodinám. „Nezohledňuje právě daňový bonus na děti, který jsme jako KDU-ČSL prosadili,“ řekl předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek.