Nižší DPH za jídlo a pivo v restauracích se v praxi objeví od pondělí. Menší zdanění by chtěli i ovocnáři

Události: Od pondělí lidé poprvé zaplatí nižší DPH za jídlo a pivo v restauracích (zdroj: ČT24)

Nižší DPH na jídlo a čepované pivo vypité v hospodách platí teoreticky už týden. Prakticky ale účet s nižší daní ještě žádný host neviděl: všechny provozovny v zemi jsou pro konzumaci zavřené. Daňová novinka se tak v praxi projeví až po víkendu, kdy restaurace, bary a kavárny otevřou venkovní prostory. DPH ve výši 10 procent ale nově platí i pro audioknihy, mapy, pečovatele nebo třeba kadeřnické služby.

Když se od pondělí budou zákazníka v bistru nebo fastfoodu ptát, jestli si dá jídlo takzvaně tady nebo s sebou, bude se rozhodovat nejen o tom, jestli mu jídlo zabalí, ale také o tom, jakou sazbu DPH mu naúčtují. Když s jídlem zůstane zákazník v provozovně, zaplatí DPH 10 procent, pokud si ho ale odnese, DPH bude činit 15 procent.

Platí to pro podniky, které ministerstvo financí označuje souhrnně jako „stravovací služby a podávání nápojů“. Do této kategorie spadají formálně i kavárny, jídelny a fastfoody.

Resort tvrdí, že původně měla specifická nižší sazba kompenzovat zátěž související s dalšími vlnami elektronické evidence tržeb. „I když ministerstvo financí povinnost evidovat tržby pozastavilo a závěrečnou fázi EET se rozhodlo odložit, snížení DPH zůstalo. Je to další kamínek do mozaiky pomoci podnikatelům a spotřebitelům,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

DPH 10 procent od 1. května 2020
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí

Nižší DPH na pivo než na ovoce

Už teď má nižší DPH své první odpůrce. Nelíbí se tuzemským pěstitelům ovoce a zeleniny: zatímco pivo bude mít sazbu 10 procent, zeleninu a ovoce stát daní 15 procenty. „Pro nás je to nepochopitelné, že ovoce a zelenina zůstávají ve vyšší sazbě, ale sníží se DPH u točeného piva,“ podotýká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. 

V Evropě představuje Česko s neobvykle vysokým zdaněním ovoce a zeleniny výjimku. Nižší daň na alkohol než na čerstvou zeleninu nemá vůbec nikdo.

DPH na ovoce a zeleninu v Evropě
Zdroj: ČT24

Čeští ovocnáři i zelináři přitom volají po snížení DPH dlouhodobě, a zrovna teď by to podle nich přišlo vhod více než kdy jindy. „Určitě by to podpořilo spotřebu, ve svém dopadu by to mělo zlevnit produkci na regálech,“ tvrdí pěstitel zeleniny a výkonný ředitel G’s Group Czech Tomáš Valtr.

Kadeřnice ani přes nižší DPH asi nezlevní

Desetiprocentní DPH se od prvního května vztahuje i na pečovatele, ale také úklidové firmy a myče oken. Levnější by díky němu mohly být třeba opravy obuvi, opravy jízdních kol nebo kadeřnické služby. Vzhledem k aktuální situaci ale žádné snížení cen tito živnostníci nechystají.

Kadeřnictví mohou od pondělí zase otevřít, ale za komplikovaných pracovních podmínek. „Přiznám se, že přes štít, který budu muset používat, nevidím úplně dobře. Světlo se mi lomí, dechem se mi štít mlží. Když si nechtíc do štítu fouknu fénem, nevidím nic,“ popisuje kadeřnice Martina Nytrová z Ostravy.

Místo snížení ceny o nižší DPH se ale kadeřníci chystají zdražovat, pro vysoký zájem zákazníků je k tomu ideální doba.

Snížené DPH navíc neplatí pro kosmetičky, které dál pokračují ve více než dvojnásobné sazbě. Také ony se budou potýkat se zvýšenými nároky na hygienu. Společné s kadeřníky mají i to, že vzhledem k aktuální situaci bojují o přežití svého podnikání. Zavřeno musely mít z rozhodnutí vlády skoro dva měsíce a na DPH si tak často ani nevzpomněly.

DPH 10 procent od 1. května 2020 (původně 21 procent)
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí

Mapy, omalovánky a noty

Další daňovou výhodu dostali ti, kteří rádi jezdí na výlety prstem po mapě. Zvýhodněny jsou atlasy, glóbusy a zeměpisné plány. Desetiprocentní DPH se vztahuje také na omalovánky, na noty a zpěvníky.

Proč vláda zvýhodnila zrovna tuto kategorii tiskovin, není úplně jasné. Ministerstvo financí argumentuje tím, že sníženou sazbu DPH je možné aplikovat pouze tam, kde to výslovně dovoluje evropská směrnice.

Do nejnižší, desetiprocentní, sazby DPH od prvního května spadlo i vodné a stočné.