Napětí na Blízkém východě a snižování těžby žene ceny ropy vzhůru

Zatímco v pondělí byly trhy svědky historicky nevídaného výprodeje květnového kontraktu a pádu cen americké lehké ropy WTI, středa přinesla zlom a zdražování, v němž pokračuje i čtvrtek. Způsobilo jej rostoucí napětí na Blízkém východě, ale také snížení těžby některými velkými producenty, které má omezit nadbytek ropy na trhu, doprovázené sliby některých vlád, že poskytnou svým ekonomikám další pomoc, aby zmírnily negativní dopady koronavirové pandemie na hospodářský růst. To by mohlo podpořit poptávku po ropě.

Kolem 22:00 cena severomořské ropy Brent stoupala o 7,4 procenta na 21,9 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejné době zdražovala o 23,4 % na 17 dolarů za barel. 

Tento týden zažívají ceny ropy bouřlivý vývoj. V pondělí se končící kontrakt na ropu WTI propadl poprvé do negativního teritoria, což znamená, že obchodníci platili kupujícím, aby si od nich vzali ropu, protože kvůli nedostatku skladovacích kapacit ji nemají kam uložit.

Obavy z kolapsu poptávky po zavedení omezení pro cestování, které má zabránit šíření nemoci COVID-19, a nedostatek skladovacích kapacit pro vytěženou ropu stále trhu dominují. Analytici však nečekají, že by se opakoval pondělní cenový šok.

Napětí mezi USA a Íránem elektrizuje trhy

Čtvrteční prudký růst je reakcí na středeční oznámení prezidenta USA Donalda Trumpa, že nařídil americkému námořnictvu, aby zahájilo palbu a zničilo veškeré íránské lodě, které by obtěžovaly americká plavidla v Perském zálivu. Šéf íránských revolučních gard pak řekl, že Teherán zničí americké válečné lodě, pokud bude ohrožena bezpečnost jejich plavidel.

„To znovu zvyšuje napětí mezi USA a Íránem. Vzhledem k přebytku na ropném trhu je ale obtížné v tom vidět trvalou podporu trhu, ledaže by situace dále eskalovala,“ uvedl stratég ING Warren Patterson.

Růstu cen napomáhají i signály oživení poptávky po ropě v Číně. „Když se podíváte na tuto zemi, vidíte, že silniční doprava a provoz rafinérií se zvedají,“ řekl šéfekonom švýcarské soukromé banky Julius Baer Norbert Rücker pro server listu Wall Street Journal.  

Trhu pomáhá také snížení těžby některými producenty. Kuvajt již začal snižovat dodávky na mezinárodní trhy, přestože dohoda o snížení těžby uzavřená skupinou OPEC+ platí až od 1. května, napsala agentura Reuters.