KHNP expanduje do Evropy, oslovila stovky českých partnerů

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Společnost, která byla založena v roce 2001, je dceřinou firmou Korea Electric Power Corporation (KEPCO), jihokorejského státního energetického koncernu, jenž v zemi téměř monopolně ovládá vše od stavby elektráren až po prodej elektřiny.

KHNP je státem vlastněnou společností, provozuje jaderné a vodní zdroje, které pokrývají téměř třicet procent energetických dodávek v Koreji. Firma v současnosti provozuje 24 jaderných bloků v Koreji a dalších pět buduje, a to jak doma, tak ve Spojených arabských emirátech (SAE).

Doposud se podílela na stavbě 36 bloků jaderných elektráren v Jižní Koreji i v zahraničí. V SAE dokončuje jadernou elektrárnu Barakah, jejíž stavba začala v roce 2012 a kterou označuje za svůj referenční projekt k Dukovanům. Vybudovala tam čtyři reaktory, tři z nich jsou v provozu.

Státní koncern KEPCO vykázal za loňský rok provozní ztrátu 4,5 bilionu wonů (78,2 miliardy korun). Ztráta se však výrazně snížila z 32,66 bilionu wonů v předchozím roce, protože tržby rostly díky vyšším cenám elektřiny a náklady klesly v reakci na snížení nákladů na nákup paliv a elektřiny. Tržby stouply o zhruba 24 procent na 88,2 bilionu wonů, z toho tržby z prodeje elektřiny se zvýšily o čtvrtinu, i když objem prodeje se snížil o 0,4 procenta.

KHNP si jako partnera vybralo už v roce 2022 i Polsko, konkrétně pro výstavbu druhé jaderné elektrárny v zemi (první má stavět ve spolupráci s americkou firmou Westinghouse). Elektrárna by měla využívat až čtyři jihokorejské jaderné reaktory APR1400, které mají výkon 1400 megawattů. KHNP také oznámila, že začne dodávat jaderná zařízení pro společnost Nuklearna Elektrarna Krško (NEK) ve Slovinsku.

První reaktor vybudovala společnost již v roce 1978 nedaleko jihokorejského Pusanu.

Spolupráce s českými firmami

KHNP, stejně jako konkurenční francouzská EDF, kterou česká vláda nakonec nevybrala, v předstihu deklarovala zájem o spolupráci s českým průmyslem. KHNP avizovala přes dvě stě identifikovaných partnerů, s nimiž podepsala kolem padesáti nezávazných memorand o spolupráci. Mimochodem, už šestým rokem je sponzorem prvoligového hokejového klubu Horácká Slavia Třebíč.

Se společností KHNP už podepsala exkluzivní smlouvu plzeňská firma Doosan Škoda Power, která v květnu uvedla, že s jistotou dodá do nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech svou parní turbínu.

„Jsem rád, že byli vybráni Korejci. Měli nejlevnější nabídku, mají nejlepší organizaci výstavby a především má tato firma v Plzni továrnu Doosan, která bude vyrábět turbínu. Nejde jen o využití českého průmyslu při stavbě. Nejdůležitější je využití českého průmyslu při servisu a údržbě na dalších šedesát, osmdesát let, “ řekl ČT24 bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl.

„Společnost KHNP svými úspěšnými projekty v Koreji i Spojených arabských emirátech prokázala, že staví kvalitně, včas a za stanovenou cenu,“ nastínil v dubnu po předložení nabídky výkonný ředitel KHNP Ču Ho-wang.