TÉMA

Energetická koncepce

Nové jaderné bloky v Dukovanech mají postavit Korejci

Dva nové jaderné bloky v Dukovanech má postavit jihokorejská společnost KHNP, na brífinku po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Aktuálně nabízená cena za jeden blok při výstavbě celkem dvou reaktorů je 200 miliard korun. Jde o sumu v současných cenách. Vláda zatím rozhodla jen o stavbě bloků v Dukovanech, s vítězným KHNP bude jednat o opci na další dva reaktory v Temelíně. Za výhodnou označila nabídku jihokorejské firmy také opozice. O zakázce bude v Interview ČT24 v 18:28 hovořit i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
13:46Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

KHNP expanduje do Evropy, oslovila stovky českých partnerů

Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Společnost, která byla založena v roce 2001, je dceřinou firmou Korea Electric Power Corporation (KEPCO), jihokorejského státního energetického koncernu, jenž v zemi téměř monopolně ovládá vše od stavby elektráren až po prodej elektřiny.
15:12Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Aktualizovaná energetická koncepce počítá s útlumem uhlí. Posílit mají jádro a obnovitelné zdroje

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo aktualizaci klíčového strategického dokumentu, který se zabývá směřováním české energetiky do roku 2050. Zásadním rysem Státní energetické koncepce je odklon od uhlí, které má do roku 2033 skončit. Základem proměny energetiky má být rozvoj jádra a nárůst obnovitelných zdrojů.
11. 2. 2024|