Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.

„Navštívíme země, které mají zájem o spolupráci s Českou republikou. Jsou to státy, které mohou do jisté míry vytvářet protiváhu proti čínské dominanci, která je zjevná a které se musíme nejenom jako Česko, ale jako celá Evropa zbavovat a vytvářet si alternativní trhy,“ avizoval před cestou Fiala.

„Ekonomický význam indo-pacifické oblasti je obrovský, je to nejrychleji rostoucí region na světě,“ řekl Fiala. „Je důležité, abychom se v těchto zemích angažovali a podporovali aktivity našich firem.“

Začátek na Filipínách

Cestu po Asii zaháji premiér Fiala na Filipínách. V zhledem k délce letu, který potrvá více než čtrnáct hodin, a k šestihodinovému časovému posunu mezi Prahou a Manilou začne oficiální program předsedy české vlády až v pondělí místního času. Po zahájení podnikatelského fóra čeká premiéra schůzka s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším.   

Cestu ocenil také prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, podle kterého jsou země jihovýchodní Asie i Kazachstán a Uzbekistán pro české obchodníky důležitými partnery.

„Jsou to teritoria, kde mají české firmy svoji přítomnost a minulost. Je o nás zájem, takže máme poměrně velkou delegaci,“ řekl Dlouhý ve vysílání ČT.  České výrobky podle něj mají po celé Asii dobré jméno i díky odkazu československých podniků a připomněl například značku motocyklů Jawa.  

Fiala zdůrazňuje obranný průmysl

 V úterý navštíví předseda vlády Indonésii. V Jakartě se sejde s prezidentem země, která má více než čtvrt miliardy obyvatel, Jokem Widodem. Potenciál vzájemného obchodu vidí hlavně v rozvoji obranného průmyslu či dopravní infrastruktuře. 

Podnikatelská delegace má v plánu rovněž návštěvu výstavby nového hlavního města Nusantary, která probíhá na ostrově Borneo. Jako metropole má nahradit Jakartu, která se potýká s častými záplavami a dalšími negativními důsledky klimatické krize. Premiér by chtěl v této výstavbě angažovat i české firmy. 

V Singapuru se ve čtvrtek delegace zúčastní ekonomického fóra. S představiteli městského státu, který je pro Česko největší exportní destinací v jihovýchodní Asii, bude Fiala mluvit o kybernetické bezpečnosti, digitalizaci, nových technologiích či umělé inteligenci.

Zástupci cestovního ruchu budou jednat ve Vietnamu

Ve Vietnamu se Fiala v pátek sejde s premiérem Pham Minh Chinhem a prezidentem Vo Van Thuongem. Předmětem jednání bude obchodní a ekonomická spolupráce, mimo jiné v oblasti obranného průmyslu, cestovního ruchu či kultury. 

Automobilka Škoda loni oznámila, že se rozhodla vstoupit na vietnamský trh, a premiér proto slavnostně poklepe na základní kámen výrobního závodu v provincii Quang Ninh. Evropské modely chce ve Vietnamu nabízet už letos, od roku 2024 budou ve Vietnamu k dispozici také modely značky Škoda vyráběné v Indii – Kushaq a Slavia, které se tam budou montovat. 

Poté se premiér přesune do Střední Asie. V pondělí 24. dubna se v Kazachstánu setká s premiérem Alichanem Smajlovem a prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem. Hlavními tématy jednání v Astaně být mají energetika, doprava, obranná a obranně-průmyslová spolupráce. 

Poslední zastávkou cesty bude v úterý 25. dubna uzbecký Taškent, kde se Fiala setká s předsedou vlády Abdullou Aripovem a prezidentem Šavkatem Mirzijojevem a zahájí podnikatelské fórum. Ve středoasijských zemích chce premiér jednat mimo jiné o dodávkách českých kolejových vozidel pro tamní železnice i městskou hromadnou dopravu, v Kazachstánu navíc o dodávkách ropy.