Členské státy EU a Evropský parlament se dohodly na reformě trhu s elektřinou

Vyjednavači Rady Evropské unie zastupující členské státy a Evropského parlamentu se shodli na návrhu reformy trhu s elektřinou. Ve čtvrtek to oznámila Rada EU v tiskové zprávě. Úprava má posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před náhlými výkyvy cen a snížit evropskou závislost na ruském plynu. Aby konečný návrh vešel v platnost, musí ho schválit členské státy i Evropský parlament.

„Tahle dohoda je skvělou zprávou (...), jelikož pomůže mimo jiné omezit emise skleníkových plynů a podpoří produkci energie nezávislé na fosilních palivech,“ prohlásila Teresa Riberaová, ministryně pro ekologickou transformaci Španělska, v současnosti předsednické země Rady EU.

Za Česko dohodu v říjnu podpořil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který si od ní slibuje větší „odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu“.

Nová opatření by měla vytvořit „nárazníkovou zónu“ mezi trhem a spotřebiteli. Dodavatelé elektřiny tak budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou. Nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

Novinkou by také měla být možnost vyhlášení mimořádné tržní situace, za které bude možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky. K tomu může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na základě návrhu Evropské komise a při splnění předem stanovených podmínek schválí vyhlášení stavu unijní krize cen energií.

EK na konci listopadu představila plán modernizace elektrárenské sítě, který má zastaralou infrastrukturu v zemích EU připravit na posílení role obnovitelných zdrojů energie. Plán předpokládá, že na investice bude nutné v příštích sedmi letech vynaložit 584 miliard eur (v přepočtu zhruba 14,3 bilionu korun).

Elektrifikace dopravy spolu s připojením nových pobřežních větrných elektráren a solárních zařízení patří mezi připravované projekty pro nadcházející roky. Cílem je řádně propojit trh s elektřinou v celé Unii. EK očekává, že poptávka po elektřině v EU se od letoška do roku 2030 zvýší zhruba o šedesát procent. Více elektřiny bude potřebovat průmysl, vytápění domácností, automobily i některé vodíkové projekty.