Poslanci podpořili novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů

Poslanci podpořili novelu, která má přispět ke zvýšení počtu pěstounů. Souvisí s tím, že kojenecké ústavy by měly od roku 2025 přestat přijímat děti. Opozice část navržených změn kritizovala, podle Aleše Juchelky (ANO) jsou odtržené od reality a ministerstvo práce je ve vleku některých neziskových organizací. Snahy opozičních hnutí ANO a SPD na zamítnutí novely nebo na její vrácení vládě k přepracování dolní komora s ohledem na koaliční většinu odmítla. Předlohu posoudí sociální výbor v prodloužené tříměsíční lhůtě. Dolní komora také mimo jiné kývla na zpřesnění přestupkové části zákona o ochraně spotřebitele či rozšíření práv podezřelých mladších patnácti let.

Novela zjednodušuje proces posuzování zájemců o pěstounství a upravuje podmínky pro organizace, které pěstounům pomáhají. Těmto organizacím se má zvýšit státní příspěvek. V případě podpory dlouhodobých pěstounů by měl vzrůst z nynějších 59 400 korun na rok na 66 tisíc korun, u přechodných pěstounů na 72 tisíc korun.

„Předáváme některé činnosti ohledně ohrožených dětí ze státu neziskovému sektoru a já s tím zásadně nesouhlasím. Stát by neměl žádný dozor,“ řekl Juchelka, podle kterého stát musí ohrožené děti chránit. Poukazoval na rozsáhlý kritický dopis profesní komory pracovníků sociálně-právní ochrany dětí. Lucie Šafránková z SPD uvedla, že novela obsahuje nezbytné změny, ale i takové, které vyvolávají mnoho pochyb.

Naopak podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) míří navrhované změny k rozšíření a ke zkvalitnění náhradní rodinné péče, nynější systém možné zájemce o pěstounství podle něj odrazuje. „Pokud chceme mít více kvalitních pěstounů, pokud chceme mít děti, které nemůžeme mít v rodinách, v náhradní rodinné péči v maximálním možném rozsahu, má smysl novelu podpořit,“ zdůraznil. Rovněž Michal Rataj (STAN) jako zpravodaj předlohy uvedl, že změny jsou sepsány ve prospěch dětí a náhradních rodin.

Kojenecké ústavy se mají do konce příštího roku zrušit. O děti do tří let by se měli postarat pěstouni. Výjimkou by mohly být případy sourozeneckých skupin či vážně nemocných dětí. Fungovat mají zařízení například pro přechodný pobyt dětí po omezenou dobu. Od vyšší podpory pěstounů si vláda slibuje to, že se najdou náhradní rodiny schopné ujmout se i dětí s vážnějšími zdravotními problémy.

Zpřesnění přestupkové části zákona o ochraně spotřebitele

Co se týče přestupkové části zákona o ochraně spotřebitele, nynější znění vyvolává podle předkladatelů právní nejistotu ohledně dozorových orgánů a jejich působnosti. „Současný stav by mohl umožňovat více interpretací, včetně takové, podle které by bylo znemožněno projednat přestupky jiným správním orgánem než Českou obchodní inspekcí,“ podotkli předkladatelé v čele s Michaelem Ratajem (STAN) v důvodové zprávě.

Předlohu nyní posoudí hospodářský výbor v poloviční, tedy měsíční lhůtě. Úpravy by měly být účinné nestandardně hned po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. „Možná rizika je nutné v co možná nejkratší době napravit a jednoznačně a v procesních úkonech předvídatelně stanovit, že k projednávání přestupků jsou příslušné veškeré správní orgány, jimž je zákonem stanovena působnost pro výkon dozoru,“ stojí ve zdůvodnění.

Rozšíření práv podezřelých mladších patnácti let

Poslanci ve středu také kývli na rozšíření práv podezřelých do patnácti let věku, které má podle vládní předlohy spočívat v tom, že policisté budou muset těmto dětem zajistit při prověřování činu advokáta. Návrh zákona reaguje na výtky, které vůči Česku vznesl Evropský výbor pro sociální práva. Česko podle něj porušuje Evropskou sociální chartu ve dvou ohledech.

Zaprvé tím, že dětem mladším patnácti let přiznává takzvanou nutnou obhajobu až v řízení před soudem pro mládež. Podle současné české praxe dítě nemusí mít obhájce při policejním objasnění a zadokumentování činu. Týká se to například ohledání místa činu a zajištění stop nebo také podání vysvětlení na policii. O něm policie předem vyrozumívá zákonného zástupce dítěte, který může uplatnit právo na právní pomoc advokáta. Policisté však nyní zároveň nemají povinnost zajistit přítomnost obhájce dítěte.

Druhým nedostatkem české právní úpravy je pak podle výboru to, že zákon výslovně neumožňuje, aby dítě mladší patnácti let nemuselo být postaveno před soud pro mládež. Podle výboru je nutné přijmout kroky ke snížení obzvláště škodlivých účinků kontaktu dětí se soudním systémem. Státní zastupitelství tak nově bude mít možnost nepodat návrh na zahájení řízení před soudem pro mládež. Stejně tak soud bude moci upustit od uložení opatření vůči dítěti i bez nařízeného jednání.

Novela zákona o požární ochraně

Dolní komora rovněž podpořila ve zrychleném čtení poslaneckou novelu zákona o požární ochraně, která má upřesnit rozsah dokumentů, které posuzuje Hasičský záchranný sbor při povolování staveb v rámci výkonu státního požárního dozoru.

Předkladatelé uvádějí, že zákon o požární ochraně doznal při přijímání nového stavebního zákona a souvisejících změn zákonů řady změn. Letos však sněmovna schvalovala novelu stavebního zákona, která odkládala účinnost některých změn a měnila úpravu stavební správy, a spolu s tím schvalovala i související změny v dalších zákonech. Podle předkladatelů však nastal legislativní omyl, protože změnový zákon zrušil i úpravu dokumentace a jiných podkladů posuzovaných v rámci státního požárního dozoru v postupech podle stavebního zákona.

Návrh poslanců pak nemá za cíl změnu nebo rozšíření pravomocí Hasičského záchranného sboru České republiky a nepřesahuje ani nenarušuje oblast, kterou zákonodárce zamýšlel svěřit do kompetence tohoto orgánu, stojí v důvodové zprávě. Poslanci také ujišťují, že návrh nemá dopad na státní rozpočet.

Sněmovna ve středu dále schválila smlouvu mezi Českem a Vietnamem, která má usnadnit policejní spolupráci obou zemí při vyšetřování trestných činů, či daňové smlouvy se Srí Lankou, Rwandou a Spojenými arabskými emiráty.