Prezident podepsal novelu, která ruší plánovaný Nejvyšší stavební úřad

Zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí má nový institut jednotného environmentálního stanoviska (JES). Zavede ho nový zákon, který podepsal prezident Petr Pavel. Podpisem stvrdil také novelu stavebního zákona, kterou se ruší plánovaný Nejvyšší stavební úřad.

Nejvyšší stavební úřad a jemu podřízená soustava krajských stavebních úřadů nevzniknou. Zrušení čistě státní stavební správy v novém stavebním zákonu z roku 2021 ve vládní novele v pondělí podepsal prezident.

Stavební úřady zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Novela má ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení.

Se vznikem státní stavební správy a přechodem stavebních úřadů pod stát počítal zákon z roku 2021, který prosadila tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Zrychlit stavební řízení měl hlavně díky dodržování lhůt. Tehdejším opozičním stranám, které nyní tvoří vládní koalici, se ale vznik nového státního úřadu nelíbil a rozhodly se ho zrušit. Novela zachovává 694 nynějších stavebních úřadů v obcích s možností tento počet snížit podle stavební aktivity.

Novela stavebního zákona má vstoupit v účinnost 1. července 2024 a pro vyhrazené stavby, třeba dálnice nebo elektrárny, má platit od 1. ledna 2024.

Jednotné environmentální stanovisko

S touto širší vládní novelou souvisí návrh zákona o novém institutu jednotného environmentálního stanoviska, který Pavel také podepsal. Tato legislativa bude účinná od ledna příštího roku.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) při projednávání předlohy v Senátu uvedl, že zákon má zrychlit a zefektivnit stavební řízení a zároveň plnohodnotně hájit veřejné zájmy v ochraně životního prostředí. Zákon přinese procesní sjednocení nyní rozdrobených správních úkonů do jednoho závazného stanoviska. Bude se podle ministra týkat i posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA).

Prezident podepsal rovněž související takzvaný změnový zákon. Sněmovna jeho prostřednictvím rozšířila v zákoně o ochraně přírody a krajiny možnost účasti veřejnosti. Půjde o řízení, která se týkají kácení dřevin nebo výjimek ze zákazů u památných stromů a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Pirátští poslanci ani senátoři neuspěli s pozměňovacími návrhy, které by plně obnovily práva spolků založených za účelem ochrany přírody a krajiny účastnit se všech povolovacích řízení.

Jednotné enviromentální stanovisko bude platit pět let a bude možné ho prodloužit. Na žádost stavebníka bude možné stanovisko i změnit. Pokud bude více zákonů vyžadovat shodné údaje, bude je žadatel vyplňovat jenom jednou.