Zemřel romský aktivista a politik Karel Holomek

Ve věku 86 let v neděli odpoledne zemřel romský aktivista, politik a zakladatel Muzea romské kultury Karel Holomek. Zpravodajskému serveru Romea.cz to oznámila jeho dcera Jana Horváthová. Karel Holomek byl v letech 1990 až 1992 poslancem České národní rady za Občanské fórum a po jeho rozdělení za Občanské hnutí.

Karel Holomek se narodil 6. března 1937 v Brně. Jeho otec Tomáš byl podle serveru patrně prvním vysokoškolsky vzdělaným Romem v Československu. Rodinu Holomkových za druhé světové války pronásledovali nacisté, velká část rodiny zahynula v koncentračních táborech.

Karel Holomek vystudoval vysokou školu, obor strojní inženýrství na Vojenské akademii v Brně. Několik let tam pracoval jako asistent, kvůli odmítavému postoji vůči okupaci Československa byl ale z fakulty vyloučen. V letech 1982 až 1989 pracoval pro samizdatové nakladatelství.

V roce 1991 stál u zrodu Muzea romské kultury a neziskové organizace Společenství Romů na Moravě, která poskytuje sociálně-právní poradenství a terénní programy v romských lokalitách a vydává romsko-český čtrnáctideník Romano hangos. Muzeum romské kultury je od roku 2005 státní příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Současnou ředitelkou muzea je jeho dcera.

Karel Holomek byl předsedou Společenství Romů na Moravě a čestným předsedou Společnosti odborníků a přátel Muzea romské kultury. Byl také ředitelem Mezinárodního romského centra při Helsinském občanském shromáždění a členem vládní rady pro lidská práva. V roce 2002 obdržel medaili Za zásluhy III. stupně.