Zeman kvůli vládní krizi přišel o část voličů, naopak Drahoš posílil

Postoje a jednání prezidenta Miloše Zemana během vládní krize mu sebraly část voličů, naproti tomu přibylo potenciálních voličů bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. Takové jsou výsledky průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Podle nich má z kandidátů na funkci hlavy státu stále největší podporu současný prezident.

Pokud by se nyní konaly volby hlavy státu, dostal by Zeman 35 procent hlasů. Oproti dubnovému číslu jde ale o úbytek o dva procentní body.

Jiří Drahoš
Zdroj: ČT24
Jiří Drahoš se aktivně vyjadřuje k současné politice. I na svém Facebooku uvádí, jak by řešil vládní krizi a jak by postupoval v různých tématech, takže se začíná profilovat. Silný je ve velkých městech a zejména pak v Praze.
Lea Michalová
ze společnosti Median, pro Český rozhlas

Drahošovy volební preference naopak stouply ze 17 na 24 procent. Podpora podnikatele Michala Horáčka servává v číslech Medianu stabilně na 20 procentech lidí. Podle Medianu ubyli Zemanovi voliči hlavně mezi staršími lidmi.

Median také zjišťoval, zda jsou lidé spokojeni s odvoláním Andreje Babiše (ANO) z vlády a s tím, že Bohuslav Sobotka zůstal premiérem (ČSSD). Se setrváním Sobotky v čele vlády není spokojený zhruba každý druhý Čech.

Babišův konec na postu ministra financí a vicepremiéra rozděluje společnost na dva stejně velké tábory. S tím, že Babiš už není první místopředseda vlády a ministr financí, souhlasí hlavně vysokoškolsky vzdělaní lidé. Naopak negativně to vnímají především starší voliči.

  • Společnost Median provedla průzkum 25. a 26. května a zúčastnilo se ho přes tisíc lidí.