Výborný se protestů zemědělců v Česku nebojí. Hlaváček mu však vyčetl národní politiku

Události, komentáře: Protesty zemědělců v Evropě (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si nemyslí, že by se protesty evropských zemědělců rozšířily i do Česka, chápe však jejich frustraci z byrokracie. Europoslanec Martin Hlaváček (nestr. za ANO) vidí za nespokojeností farmářů jiné důvody – například i neřešenou situaci dovozu z Ukrajiny. Agrární analytik Petr Havel by uvítal, kdyby evropská zemědělská politika poskytla farmářům více podnikatelské svobody. Zaznělo to v pátečních Událostech, komentářích.

Protesty belgických zemědělců v pátek vrcholily. Po čtvrteční demonstraci v Bruselu tentokrát blokovali dopravu na hraničních přechodech s Nizozemskem. Naproti tomu francouzští farmáři akce ukončili, když jim vláda slíbila dodatečnou pomoc. Výborný si nemyslí, že by se protesty rozšířily i do Česka, se zemědělci je prý v dennodenním kontaktu.

„Nikdy jsme neuvažovali a neuvažujeme například o zrušení zelené nafty. To je jeden z důvodů protestů zemědělců v Německu či ve Francii. (...) To je logická podpora, která musí být farmářům zachována,“ uvedl ministr.

Výborný také mluví o celoevropské podpoře právě boje proti byrokracii – je prý absurdní, že některé procesy je možné v zemědělství digitalizovat, přesto počet kontrol roste. „Neumím to vysvětlit lidem v terénu, zemědělcům, farmářům,“ uvádí s tím, že se tento stav musí změnit. Evropská komise má do tří týdnů představit nová opatření, která by měla zemědělcům ulevit od byrokracie.

Jaké jsou důvody protestů?

Hlaváček tvrdí, že zemědělci neprotestují proti byrokracii. Důvody vidí jinde – jedním je podle něj dlouhodobě neřešená situace ohledně dovozů z Ukrajiny, která dopadá na ceny zemědělských komodit v Evropě. „Teď se konečně zdá, že se Evropa probudila,“ prohlásil.

Zemědělcům se také podle europoslance nelíbí požadavek, aby část své půdy neobhospodařovali, nebo plánovaná dohoda se skupinou latinskoamerických zemí Mercosur.

Havel soudí, že je třeba požadavkům zemědělců bedlivěji naslouchat, protože situace začíná mít politické dopady. „Evropská zemědělská politika by měla poskytnout víc podnikatelské svobody farmářům. Ze zemědělců jsou úředníci vyplňující lejstra,“ míní.

Agrární analytik rovněž uvedl, že plošná opatření, která nerespektují místní podmínky, nemusí být účinná, ani ve prospěch přírody.

Role Green Dealu

Výborný slíbil prosazování změny aktuální zemědělské politiky. „Ano, některé ambice, které jsme měli v rámci zeleného údělu, se ukazují jako příliš vysoké,“ řekl s tím, že jejich naplňování by mohlo mít negativní dopady nejen na farmáře, ale i na spotřebitele. 

Podle Hlaváčka by se měla však výrazněji a rychleji revidovat národní zemědělská politika – nerozlišovat na malé a velké podniky, ale určit ty, kteří jsou zodpovědní a skutečně produkují kvalitní potraviny za přijatelné ceny.

Pro Výborného je podle jeho slov důležité, jak kdo hospodaří. Doplnil, že národní dotace jsou letos přibližně stejné jako v roce 2023.