Francie v reakci na protesty farmářů uzákoní potravinovou suverenitu

Francouzský premiér Gabriel Attal podle agentury Reuters oznámil, že země zapracuje do zákona zásadu „potravinové suverenity“, a představil další opatření, která mají potlačit nepokoje francouzských zemědělců, jež se mezitím rozšířily i do dalších evropských zemí. Attal dodal, že je potřeba více pracovat na řešení obav farmářů na úrovni Evropské unie, zejména pokud jde o dohody o volném obchodu.

„Pokud jde o Ukrajinu, dosahujeme pokroku při vytváření ochranných doložek, zejména u drůbeže. Otázkou obilovin se budeme muset zabývat v rámci nadcházejících jednání,“ prohlásil Attal.

Francouzská vláda od letoška trvale vyčlení 150 milionů eur (3,7 miliardy korun) na zmírnění daňové a sociální zátěže chovatelů hospodářských zvířat v zemi, oznámil Attal. „Naši zemědělci potřebují konkrétní podporu. Proto (...) jim od letošního roku a trvale poskytneme 150 milionů eur na daňovou a sociální podporu,“ řekl na tiskové konferenci v době, kdy ve Francii sílí protesty zemědělců.

Země také plánuje zakázat dovoz ovoce a zeleniny ošetřených pesticidem thiacloprid, uvedl Attal.

Francouzská vláda bude rovněž usilovat o to, aby Evropská unie přijala „jasné právní předpisy“ definující syntetické maso, které se vyrábí z buněk živočišných tkání a v současné době není v EU povoleno. „Syntetické maso nezapadá do našeho pojetí potravin francouzského typu. Proto bych rád viděl jasnou legislativu na evropské úrovni o tom, co je syntetické maso,“ prohlásil Attal.

Mnozí zemědělci ve Francii, která je největším zemědělským producentem v Evropské unii, tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělské odbory si stěžují také na levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii či ekologická pravidla. Zahájili proto opakované protesty a blokády hlavních silničních tahů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek na okraj summitu EU setká se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Budou jednat o vyjednávané obchodní dohodě mezi EU a jihoamerickým blokem Mercosur, vyčleňování půdy na úhor a dovozu zemědělských produktů do Unie z Ukrajiny v souvislosti s protesty francouzských zemědělců.