Protestující farmáři se přesunuli do Bruselu. Chtěli oslovit summit evropských lídrů

Na Lucemburském náměstí před europarlamentem ve čtvrtek hořely ohně, zemědělci tam navezli hromadu hnoje. Do ulic Bruselu přijely kolony traktorů, aby na sebe upozornily představitele Evropské unie a prosadily větší pomoc zemědělcům v souvislosti s daněmi, rostoucími náklady a levným dovozem.

Na jednom z traktorů byl vyvěšen transparent s nápisem „Pokud milujete zemi, podpořte ty, kteří na ní hospodaří“. „Žádní zemědělci, žádné jídlo,“ stálo na dalším z plakátů.

V těsné blízkosti Evropského parlamentu se shromáždily stovky protestujících, kteří začali odpalovat rachejtle a zapalovat ohně. Několik jich na budovu házelo vajíčka, píše agentura Reuters. Policisté se snažili plameny hasit.

Podle zahraničního zpravodaje ČT Petra Obrovského zemědělci chtěli zablokovat také kruhový objezd Schuman, to se jim ale nepovedlo. Ulice Bruselu obsadilo asi tisíc traktorů.

Zemědělci v Bruselu protestují při mimořádném summitu EU o pomoci Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zemědělci přijeli podpořit kolegy z Francie, Německa nebo Portugalska, kteří protestují už několik týdnů. „Chceme, aby skončily všechny ty šílené zákony, které každý den vycházejí z Evropské komise. Je to úplné tsunami,“ řekl španělský zemědělec José María Castilla protestující v Bruselu.

Summit na programu žádný bod, který by se týkal zemědělství, přitom neměl. „Někteří vrcholní politici, třeba francouzský prezident Emmanuel Macron nebo belgický premiér Alexander de Croo, už dali najevo, že budou chtít o situaci v evropském zemědělském sektoru mluvit,“ podotkl Obrovský. Po summitu Macron skutečně vystoupil se slovy, že evropský zemědělský sektor čelí velké krizi a potřebuje změnit svá pravidla.

„Jejich obavy jsou částečně oprávněné. Klimatická transformace je pro naše společnosti klíčovou prioritou. Musíme zajistit, aby naši zemědělci mohli být její součástí,“ řekl zase de Croo.

Události: Protest farmářů v Bruselu (zdroj: ČT24)

Zemědělci tvrdí, že nedostávají dostatečné platy, dusí je daně a ekologická pravidla a čelí nekalé konkurenci ze zahraničí. Zajistili si již několik opatření, včetně návrhu Evropské komise na omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny a uvolnění některých ekologických předpisů týkajících se úhoru.

Farmáři protestovali už v průběhu ledna, svou technikou blokovali Berlín, Paříž i Bukurešť. Svých cílů ale zatím nedosáhli, i když jim vlády slíbily ústupky.

Pro protest zemědělců je teď vhodná doba. Blíží se volby do Evropského parlamentu a některé evropské vlády se obávají, že po nich posílí nacionalisté. Proto jsou podle části demonstrantů ochotnější vyjednávat.

Načítání...