Volby do sněmovny by v červnu vyhrálo ANO s 29 procenty. STAN ztrácí

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo ANO se ziskem 29 procent hlasů s náskokem před ODS, které by dalo hlas 16,1 procenta voličů. Na třetím místě by skončilo SPD s výsledkem 12,5 a na čtvrtém Piráti s 11,8 procenta hlasů. Čtyři strany se pohybují kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do sněmovny: ČSSD, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Uvádí to aktuální volební model agentury Median.

Jelikož se zisk TOP 09, STAN a KDU-ČSL pohybuje kolem pěti procent, nelze spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí, či pod ní, upozornili autoři průzkumu. „S ohledem na nezakotvenost mnoha voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní dostala do Poslanecké sněmovny,“ dodali.

Výrazný propad zaznamenal STAN, které čelilo korupčnímu případu kolem někdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Kauza Dozimetr se rozběhla 16. června zásahem policistů mimo jiné na pražském magistrátu. Sběr dat Medianu probíhal v době od 20. května do 4. července. Hnutí STAN by tak v červnu dalo hlas 4,8 procenta voličů, květnový model mu dával ještě 8,5 procenta.

Dříve sněmovní komunisté dál ztrácí, v červnu by KSČM obdržela 2,8 procenta hlasů. Zisk Přísahy by byl ještě o 0,6 procentního bodu nižší. Zelené by volilo 1,8 procenta voličů a Trikoloru spolu se Svobodnými a Soukromníky 1,6 procenta lidí. 

Průzkum Medianu se uskutečnil mezi 20. květnem a 4. červencem 2022. Odpovídalo v něm 1006 respondentů ve věku 18 a více let. Sběr dat metodou osobních rozhovorů provádělo více než třicet tazatelů ve více než šedesáti okresech Česka.