Vláda zatím nemá jisté prodloužení nouzového stavu, přiznal Babiš. Bez toho by ale musela skončit všechna opatření

Vláda bude v novém týdnu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemá zatím dojednanou podporu, prodloužení ale považuje za klíčové. Ministerský předseda také řekl, že kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky státu firmám na náhrady mezd by se mohl prodloužit nejméně o měsíc. Česko přitom pokračuje v pozvolném návratu k běžnému životu. Od neděle začalo jezdit více dálkových vlaků, věřící mohli osobně opět zajít na nedělní bohoslužbu. Další vlna rozvolňování bude následovat v pondělí.

  • Začaly jezdit expresy na některých dálkových železničních linkách. Zesiluje také provoz na silnicích.
  • Nedělní bohoslužby opět mohli věřící navštívit osobně. Platí ale přísná hygienická opatření včetně omezení počtu účastníků na 15.
  • Pokračuje plošné testování v rámci studie kolektivní imunity. V Praze už ale pořadatelé provedli potřebný počet testů ve všech věkových kategoriích. V Brně druhým dnem netestují seniory, od kterých mají výzkumníci již dostatek materiálu.
  • Počet pozitivně testovaných vzrostl v sobotu o 79, bylo jich o sedm méně než v pátek. Množství provedených testů přitom spadlo z více než sedmi tisíc na 4411.
  • Česko se připravuje na další vlnu rozvolňování opatření kvůli koronaviru. Od pondělí budou moci otevřít některé další obchody, posilovny, knihovny nebo zoologické zahrady. Některé z nich ale již avizovaly, že se do pondělí nestihnou připravit tak, aby plnily veškeré hygienické požadavky, a obnoví provoz až později.
  • Vláda zatím vyjednává o podpoře své žádosti o prodloužení nouzového stavu do 25. května, uvedl v neděli premiér Andrej Babiš.
  • Premiér také uvedl, že kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky státu firmám na náhrady mezd, který je zatím do konce dubna, by se mohl prodloužit nejméně o měsíc. Navázat by na něj mohl případně dobrovolný odklad sociálních odvodů pro firmy.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

V současnosti je v Česku vyhlášen nouzový stav do 30. dubna, vláda by jej ale chtěla prodloužit až do 25. května, kdy by podle jejího harmonogramu měla skončit poslední velká omezení veřejného života vyhlášená nyní již podle krizového zákona.

Andrej Babiš je přesvědčen, že jiná možnost než prodloužit nouzový stav nyní není i vzhledem ke čtvrtečnímu rozhodnutí soudu. Z toho vyplývá, že nelze opatření typu omezení volného pohybu osob zavést jako opatření ministerstva zdravotnictví. „Pokud chceme pokračovat v opatřeních, která máme, tak to podle soudu můžeme dělat podle krizového zákona. Proto musíme jít znovu požádat sněmovnu. Kdyby sněmovna byla proti, znamenalo by to okamžité zrušení všech opatření,“ řekl premiér.

Dodal, že vedení komunistů, o jejichž hlasy se menšinová vláda Babišova hnutí a ČSSD ve sněmovně v některých případech opírá, bude o případném prodloužení nouzového stavu teprve jednat.

Opozice avizovala, že na úterní mimořádné schůzi bude chtít od vládních politiků slyšet pádné důvody. Babiš si myslí, že je již slyšeli. „Důvody uvádíme každý den na tiskovkách. Jsme jedna z mála zemí, asi druhá země v Evropě, která otevírá, co jsme uzavřeli,“ míní. Dodal, že „znovu nastartovat ekonomiku je priorita, ale zároveň nechceme ohrožovat životy našich lidí“.

V budoucnu ale očekává efekt systému chytré karantény, který by měl naplno fungovat od začátku května. Chytrou karanténou by stát podle Babiše čelil i případné druhé vlně epidemie nemoci COVID-19.

Kurzarbeit by se mohl prodloužit

Předseda vlády rovněž řekl, že kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky státu firmám na náhrady mezd, který je zatím do konce dubna, by se mohl prodloužit nejméně o měsíc. Navázat by na něj mohl případně dobrovolný odklad sociálních odvodů pro firmy. O odložení odvodů by vláda mohla jednat v pondělí.

Příspěvky na náhrady mezd z programu Antivirus stát poskytuje firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Vyplácí je zatím za období od vyhlášení nouzového stavu 12. března do konce tohoto měsíce. Všechny provozy by se měly otevřít a omezení by měla přestat platit do 25. května.

„Uvolníme všechno do konce května, takže předpokládám, že kurzarbeit ještě v květnu bude. Uvidíme, jak navážeme jinými programy, například odložení plateb pojistného,“ uvedl Babiš.

Dodal, že vláda o prodloužení ještě nejednala a návrh předloží ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). „Uvidíme, jestli odvody sociálního pojištění navážou až 1. 6., a počkáme na vyhodnocení kurzarbeitu,“ řekl premiér.

Nedělní uvolnění: návrat do kostelů i vlaků

V Česku skončil první víkend od chvíle, kdy vláda odvolala omezení volného pohybu. Lidé mohli vyrazit na vycházky a výlety, mohli také poprvé od zavedení restrikcí zajít na nedělní bohoslužby. Platí stále mnoho omezení, v kostele nemůže být více než patnáct lidí, nemohou používat svěcenou vodu, naopak musí používat dezinfekci a udržovat mezi sebou dvoumetrové odstupy.

Ožívá také železniční doprava, která v posledních týdnech zažila bezprecedentní útlum. Bez přestupu nebylo možné dojet vlakem z Prahy do Chebu, Břeclavi ani Vsetína. Ministerstvo dopravy tak zareagovalo na skutečnost, že vlaky po omezení volného pohybu lidí jezdily téměř prázdné. Nyní začalo spoje na koleje vracet.

„Podrobnosti cestující naleznou ve vyhledavači spojení na internetu nebo v aplikaci Můj vlak,“ uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Ve vlacích ČD zatím není možné rezervovat si místo, restaurační vozy či oddíly jsou uzavřeny nebo nejsou zařazeny, cestující se nemohou těšit ani na minibar.

Zatím nechalo ministerstvo obnovit provoz linek Ex2 (Praha – Horní Lideč) a R15 (Praha–Chomutov–Cheb) a poloviny linek Ex3 (Praha–Břeclav), na které zatím budou jezdit pouze railjety, a Ex6 (Praha– Plzeň–Cheb), jejíž domažlická větev ale zatím zůstává mimo provoz.

„Další obnovování provozu dálkových linek i regionální spojů se bude uskutečňovat postupně podle požadavků objednatelů dopravy a také podle rostoucího počtu cestujících,“ avizovala mluvčí Novotná. Omezený zůstává například provoz rychlíků z Prahy do Hradce Králové, vůbec nejezdí expresy Praha–Děčín nebo vlaky Supercity Pendolino.

Významně omezen zůstává také provoz expresních vlaků soukromých dopravců. Regiojet avizoval, že chce mít všechny vnistorstání vlaky v provozu do 14. června a začal je na koleje postupně vracet již v pátek. „Od 3. května by mělo být posílení výraznější, předpokládáme, že budeme jezdit přibližně v rozsahu poloviny našich spojů,“ avizoval mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj.

Leo Express počítá s tím, že vlaky začne vracet od 1. května, kdy ke stávajícímu jednomu páru dálkových vlaků přibude druhý. „V případě rostoucí poptávky budeme další spoje přidávat v průběhu května a června,“ uvedl mluvčí dopravce Emil Sedlařík.

Že Česko ožívá, ukazují také údaje ze silnic, které Česká televize získala od největších správců infrastruktury. V Praze již provoz smazal asi polovinu propadu, který nastal po vyhlášení celostátní karantény. Jestliže v té době jezdilo v centru o 35 procent méně aut a na okrajích Prahy jich bylo o 29 až 30 procent méně než před vyhlášením prvních restrukcí, nyní již je to od 18 procent méně.

Aut začalo přibývat také na dálnicích. „Říkat doprava se už vrací na silnice, by bylo odvážné, ale do určité míry pravděpodobně pravdivé,“ podotkl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Necestuje se ale přes hranice. Od pátku je sice možné opustit republiku, ministerstvo zahraničí to však nedoporučilo a lidé se tím podle náměstka ministra zahraničí pro řízení právní a konzulární sekce Martina Smolka řídili. „Máme hlášení, že velmi málo Čechů za jiným účelem než pendlerstvím se vydalo za hranice,“ řekl náměstek v neděli.

Připomněl, že do Polska, Německa a na Slovensko za běžných okolností nelze cestovat, do Rakouska pouze s negativním testem. Připustil, že se v mnoha zemích restrikce rozvolňují. „Ale může se to velice rychle zase změnit,“ dodal.

Karlovarský kraj požádá o pomoc armádu

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) svolal kvůli výraznému zvýšení počtu nakažených v kraji krizový štáb. Od pátku přibylo v Karlovarském kraji 49 pozitivně testovaných, počet nakažených se zvýšil především v Nemocnici Mariánské Lázně, kde jsou i lůžka následné péče. V sobotu tam bylo 17 nakažených mezi pacienty i zaměstnanci.

„Jsme domluveni se zástupci mariánskolázeňské nemocnice, že je v pondělí dozásobíme, dostanou celoobličejové masky, které lze opakovaně dezinfikovat. Dalším krokem bude také to, že oslovíme Ústřední krizový štáb ČR, aby na pomoc do Nemocnice Mariánské Lázně vyslal vojáky,“ uvedl Kubis.

Kraj také připravuje možnost testování na nákazu koronavirem pro samoplátce, což by mohlo usnadnit situaci pendlerům, kteří se nyní podle nařízení vlády budou muset od pondělí prokazovat na hraničních přechodech negativními testy.

V sobotu přibylo 79 nemocných, počet testů výrazně spadl

Návrat části dálkových expresů na tratě je součástí rozvolňování restrikcí, které od poloviny března významně svazují veřejný život v Česku. První větší vlna rozvolňování přišla minulé pondělí, od pátku bylo zrušeno omezení volného pohybu a vláda schválila zrychlený harmonogram rozvolňování. Její reprezentanti ale varovali, že by nemusel být naplněn, pokud by se významně zhoršila epidemiologická situace.

To zatím nenastalo. V sobotu přibylo 79 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Bylo to méně než v pátek, ale více než ve čtvrtek. Teprve podruhé v dubnu tak bylo v sobotu více nakažených než v předcházejících čtyřech pracovní dnech. Ve srovnání s pracovním týdnem se přitom výrazně méně testovaly. Množství provedených testů v sobotu pokleslo na 4411, zatímci v pátek jich bylo přes sedm tisíc.

Od půlnoci do nedělního rána naopak nepřibyl žádný nový případ. Celkem tedy bylo od 1. března dosud pozitivně testováno 7352 lidí, z nich 2471 se uzdravilo. Od večera přibylo osmnáct uzdravených. Nemocí COVID-19 naopak stále trpí 4662 lidí.

Co stávající vývoj znamená, není zřejmé. „Je velká záludnost toho infekčního onemocnění. Zpoždění, kdy můžeme něco pozorovat, je přibližně deset až čtrnáct dní a v té době teprve začneme něco tušit, to znamená, že nelze v prvních dnech odlišit šum od opravdové změny trendu,“ upozornil Ondřej Májek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Plošné testování je v Praze u konce. V Brně již nepřijímají lidi do fronty, přijít mohou v pondělí

Vedle „běžného“ testování pokračuje v Česku sběr vzorků pro studii kolektivní imunity. V Praze je téměř u konce. Již v sobotu výzkumníci provedli potřebný počet odběrů všem věkovým skupinám nad 18 let a v neděli odpoledne naplnili i požadované množství u dětí ve věku 8 až 17 let. Pro studii bylo k nedělnímu večeru v celém Česku vyšetřeno 15 508 lidí z plánovaných 27 tisíc.

Odběrové místo v pražské Kateřinské zahradě přesto ještě zůstává – na rozdíl od dalších dvou demontovaných v sobotu. Až do úterý na ně budou ještě přicházet pozvaní chroničtí pacienti s cukrovkou či srdečními problémy z IKEMu a osoby, které oslovil Český statistický úřad v rámci dalších studií. Pozvánky jim přišly SMS se stanovením konkrétního času, kdy mají na odběr přijít.

V Brně pokračují odběry na Moravském náměstí i v univerzitním kampusu v Bohunicích, ale již od soboty posílají policisté pryč seniory nad 60 let, od nichž už je také dost vzorků. V neděli se potom u odběrových stanů vytvořily takové fronty, že organizátoři již odpoledne oznámili, že další zájemce do nich nepřijmou. Testování bude pokračovat v pondělí. Bez omezení zatím pokračují odběry v Olomouci, Litovli, Uničově a Litoměřicích. 

Co dál? Pendleři budou moci přes hranice každý den, otevřou obchody i některé zoo

Již v pondělí bude následovat další fáze rozvolňování opatření proti koronaviru, které omezují život v Česku od poloviny března. Budou moci otevřít obchody a provozovny služeb do 2500 metrů čtverečních – s výjimkou těch, které jsou ve velkých nákupních centrech a nemají vlastní vchod z ulice – rozjedou se vozy autoškol, s omezením budou moci začít fungovat posilovny a fitness centra, knihovny či venkovní části zoologických a botanických zahrad.

Ne všechny provozy a instituce, které se další vlna rozvolnění týká, opravdu otevřou. Například Národní knihovna oznámila, že určitý čas potrvá příprava provozu s ohledem na dodržování předepsaných hygienických opatření.

Ani část zoologických zahrad ještě není připravena na otevření, například v Praze, Dvoře Králové či Zlíně ale již bude možné za zvířaty zajít. I tak leccos nebude k dispozici. „Původně se měly venkovní prostory otevírat 25. května, otevíráme o měsíc dřív,“ poukázal na změnu harmonogramu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Omezení bude například v prodeji vstupenek – k dispozici budou pouze elektronické, zakoupené na internetu a bude jich omezený počet. „Vstupenky budou mít jednodenní platnost, abychom to mohli regulovat, kdyby bylo více lidí,“ řekl ředitel Zoo Zlín Roman Horský. 

Od pondělí budou platit volnější pravidla také pro pendlery, tedy obyvatele ČR, kteří pracují v zahraničí. Přes hranice budou opět moci jezdit každý den oproti dosavadním dvoutýdenním intervalům. Povinností ale bude předložit při prvním návratu, a potom jednou za čtrnáct dní negativní PCR test na koronavirus. Testy si budou muset zajistit sami. Stejná pravidla budou platit i pro přeshraniční žáky a studenty.

Rovněž v pondělí začne fungovat kvůli pendlerům odběrové místo pro samoplátce na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti, další takové odběrové místo zřídí hygienici v Českých Budějovicích.