Vláda ve čtvrtek probere další zpřísnění opatření proti koronaviru

Další zpřísnění opatření proti šíření nového typu koronaviru projedná ve čtvrtek vláda, uvedl na tiskové konferenci po středečním zasedání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Vzhledem k epidemické situaci se v provozu škol od 1. února nic nemění, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO). Nezačne tak ani výuka v malotřídkách, jak Plaga uvažoval. Vláda ve středu nakonec nehlasovala o případném otevření lyžařských areálů v Česku, situace to podle ní zatím neumožňuje.

Místo případného rozvolnění opatření bude vláda ve čtvrtek jednat o dalším zpřísnění restrikcí. Ministerstva předloží své návrhy, řekl na brífinku premiér. Uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit. „Nemůžeme si dovolit rozvolňování při takových číslech,“ reagoval na nárůst nově potvrzených nákaz v tomto týdnu.

„Budeme spíš řešit zpřísňování opatření, pravděpodobně se nacházíme v situaci, kde lidé, kteří opatření dodržují, jsou naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá. Potom jsou tu lidé, kteří je nedodržují a ti jsou naštvaní, že děláme opatření,“ uvedl premiér. Ve čtvrtek podle něj vláda bude jednat o tom, jak epidemii „řešit lépe“.

Studio ČT24: Brífink premiéra vlády Andreje Babiše (ANO) (zdroj: ČT24)

Režim ve školách se nemění

Plaga dopoledne ve sněmovně řekl, že v případě úvah o závěrečných ročnících základních a středních škol bude záležet na tom, jak vývoj epidemie posoudí ministerstvo zdravotnictví. Podle něj by se v únoru mohlo do škol vrátit víc žáků, pokud by se ve školství začaly využívat takzvané kloktací testy na covid-19.

Podle Plagy bude vše záležet na tom, jak se podaří vyřešit logistiku. Poukázal na to, že v každém ročníku je přibližně 100 tisíc dětí, středních škol je kolem 1200 a základních škol zhruba 4200. Třeba v případě středních škol, jejichž zřizovateli jsou většinou kraje, by podle něj na zajištění testování ve školách měla spolupracovat územní samospráva s centrálními složkami státu a případně Ústředním krizovým štábem.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že závěrečné ročníky základních a středních škol by se mohly vrátit do lavic i při současném nejpřísnějším pátém stupni opatření proti covidu-19. Odkdy by to mělo být, měl zvážit v tomto týdnu.

Komunisté si obnovení provozu prvního stupně kladli jako jednu z podmínek pro podporu při hlasování o prodloužení nouzového stavu. Blatný tehdy ve sněmovně řekl, že předpokládá otevření celého prvního stupně začátkem února, pokud to epidemická situace povolí. V prvních až pátých třídách je podle údajů ministerstva školství přibližně 550 tisíc dětí.

Do škol může nyní chodit zhruba 216 tisíc prvňáků a druháků, 27 tisíc žáků speciálních škol a 365 tisíc dětí ve školkách.

Už na začátku ledna ředitelé škol vyzvali resort zdravotnictví, aby se mohly otevřít i malotřídky. Podle organizátora výzvy, ředitele ZŠ v Branticích na Bruntálsku Adama Šimůnka, je z celkového počtu více než čtyř tisíců základních škol v Česku 38 procent malotřídních. Na podzim jim resort udělil výjimku, díky které se s prvňáky a druháky do tříd mohli vrátit i jejich spolužáci z prvního stupně. Ostatní žáci malotřídek zůstávali doma.

Lyžařské areály se zatím neotevřou

Vláda ve středu nehlasovala o případném otevření skiareálů. Situace se podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) nelepší, velmi obezřetní jsou podle něj i v okolních zemích. Zatímco Havlíček usiloval o otevření lyžařských středisek od pátku, podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není situace na to, aby mohly začít fungovat.

Havlíček přinesl na pondělní jednání kabinetu návrh na zahájení provozu skiareálů od 29. ledna, byl ale pověřen, aby do dnešního dne připravil přísnější podmínky pro případné otevření. Zásadní měl být kromě snížení kapacity přepravních zařízení a řízení front systém kontrol a následků za nedodržování opatření ve skiareálech. S tím měla podle Havlíčkova návrhu pomáhat policii Česká obchodní inspekce.

„Bohužel situace se nelepší, v pondělí to vypadalo lépe,“ napsal Havlíček ČTK. Doplnil, že respektuje názor ministra zdravotnictví.

Vláda přesunula armádě pět miliard

Kabinet ve středu schválil také přesun pěti miliard korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch rozpočtu ministerstva obrany, uvedl šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO). Jde o polovinu částky, o kterou armáda přišla po kompromisu vládních ANO a ČSSD a komunistů při loňském jednání o státním rozpočtu.

Vláda původně slíbila, že deset miliard vrátí armádě na své první lednové schůzi, později Babiš hovořil o termínu do konce ledna. Metnar sdělil, že je za převod pěti miliard rád. „Je to alespoň částečné naplnění slibu vojákům a výsledek složitých jednání. Věřím, že v únoru vláda projedná i přesun zbylých finančních prostředků,“ dodal.