Školáci se vracejí do lavic, učit se ale budou stále na dálku

Události: Epidemická opatření ve školách (zdroj: ČT24)

Znovu na dálku začne pro většinu žáků v pondělí vyučování v novém roce. Jako nová forma vzdělávání se distanční výuka poprvé objevila loni na jaře, zákon s ní ale tehdy ještě nepočítal a nebyla proto povinná. Rychlý návrat všech dětí do škol k běžné výuce ministr školství brzy neočekává.

Loni v březnu to bylo poprvé, kdy se milion šest set tisíc žáků a studentů mohlo s učiteli vidět jen na dálku. Podobné to bude pro většinu z nich i teď. Prezenční výuka žáků ve školách je pro premiéra Andreje Babiše (ANO) prioritou. Neumí si představit, že by se v druhém pololetí do lavic nevrátili. Vše ale musí zvážit epidemiologové.

Ministr školství v brzkou změnu nevěří. „Rád bych byl optimistou, ale tváří v tvář těm číslům, tak jsem skutečně zvědavý, jaká budou nezkreslená data hned po Novém roce, a to bude rozhodující,“ uvedl Robert Plaga (za ANO). 

Odhadnout, jak bude vypadat vzdělávání třeba v druhém pololetí, neumí ani šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Teď tedy na nejbližší týdny je moje prognóza poměrně velmi bídná,“ dodal.

Na první stupeň se vrátí jen prvňáci a druháci

Od 4. ledna zůstanou otevřené pouze mateřské a speciální školy. Do lavic těch základních mohou přijít jen prvňáci a druháci. Jako třeba Johana, které distanční výuka moc nevyhovovala. „Moc paní učitelce nerozumím a je to prostě horší,“ říká žákyně druhé třídy.

Své prvňáky bude dál ve třídě vídat i Hana Veselková. Věří, že tento rok bude pro učitele i žáky lepší než ten uplynulý. Doufá, že očkování pomůže. I ministr školství považuje za klíčové, jestli pedagogové budou o vakcínu stát. „Pevně doufám, že zájem o očkování bude a že se to nebude týkat jen učitelů,“ dodal Plaga.

To, že do škol budou chodit neočkované děti, podle ministra zdravotnictví nevadí. I když často nemoc přenáší. „Ve chvíli, kdy z dětské populace se to nemůže šířit, protože dospělá populace je proočkovaná, tak si nemyslím, že by muselo být speciální opatření pro školy,“ vysvětlil Jan Blatný (za ANO).

Kromě očkování učitele zajímá i to, jak budou žáky hodnotit, blíží se totiž pololetí. „Neměl by být problém žáky nějak ohodnotit, ale samozřejmě jak moc hodnocení bude relevantní, vypovídající, to už je druhá věc, “ upozornil Černý.

Ministr školství v této souvislosti počítá s tím, že jeho rezort ještě v prvním lednovém týdnu pošle přesné pokyny a doporučení školám, jak své žáky hodnotit. Pololetní vysvědčení se má rozdávat 28. ledna.