Vláda v pondělí obnoví krizový štáb. Babiš nevylučuje ani návrat nouzového stavu

Babiš: Vývoj nákazy nikdo nečekal, krizový štáb bude platformou pro kraje (zdroj: ČT24)

Vláda obnoví činnost Ústředního krizového štábu. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doplnil, že k tomu dojde v pondělí. Důvodem je podle premiéra špatná komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji. Nákaza nemocí covid-19 v Česku v posledních dnech skokově narůstá, ve čtvrtek přibylo tři tisíce nových případů a Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch proto nevylučují ani opětovné vyhlášení nouzového stavu.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci v posledních týdnech požadovali obnovení krizového štábu vládní sociální demokraté i většina opozičních stran. Premiér to až dosud odmítal s vysvětlením, že ministři o epidemii jednají ve vládní radě pro zdravotní rizika; ještě v pondělí uváděl, že svolání štábu „není na stole“. 

Poté, co se k politickým výzvám na obnovu krizového řízení připojili i hejtmani, předseda vlády svůj postoj přehodnotil. „Spolupráce mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví nebyla dobrá. Hejtmani proto tlačili na aktivaci krizového štábu. Stane se platformou pro komunikaci mezi jednotlivými resorty a kraji,“ řekl Babiš Deníku.

Události: Vysoký nárůst nakažených (zdroj: ČT24)

Pro Českou televizi premiér doplnil, že komunikace resortů, krajů a centrálního řídícího týmů pod zdravotnickou radou vlády vázne. Pře a nejasnosti podle něj vyvolává hlavně debata o připravenosti nemocnic na pacienty s covidem, protože řadu špitálů nezřizuje stát (ministerstvo), ale kraje.

„Někdo musí zastřešit kapacitu nemocnic a garantovat lůžka,“ prohlásil na adresu obnovovaného štábu a popsal ho jako vhodnou platformu. „Je potřeba spolupracovat, aby si každý plnil své povinnosti jako zřizovatel. My jako stát nemůžeme všechno plnit za všechny.“

Vývoj není dobrý. Co se děje, nikdo neočekával, predikce nejsou dobré. Všichni jsou překvapeni, že nákaza takto postupuje.
Andrej Babiš
předseda vlády

Ve hře je i obnovení nouzového stavu

Coby ministr vnitra by měl štábu předsedat vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. Podle jeho vyjádření se institut obnoví v pondělí, kdy o něm bude mluvit také kabinet.

Krizový štáb jako pomocný orgán vlády fungoval už během jarního nouzového stavu, i v tomto případě s ním Babiš nejprve nesouhlasil. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později a činnost ukončil k 11. červnu.

Jestli bude nyní třeba opětovně vyhlásit i nouzový stav, Babiš nevyloučil. „Nechci se k tomu vyjadřovat. Je to ministr zdravotnictví, který to musí navrhnout,“ uvedl ve vysílání ČT24 –⁠ a obnovu nouzového stavu připustil i sám Vojtěch. 

„Pokud bude situace eskalovat, musela by o tom rozhodnout vláda na můj návrh. Varianta to je,“ uvedl. S ohledem na rozhodnutí soudu by podle něj nouzový stav byl nutný ve chvíli, kdy by resort musel výrazněji zasáhnout do základních práv obyvatel či zavést „hlubší plošná opatření ekonomického směru“.

Nutná opatření vyhodnotí podle vývoje epidemie, nárůsty pozitivních testů podle něj totiž zatím bohužel předčí ministerské modely. „Pokud budeme směřovat k reprodukčnímu číslu dvě, což je skutečně už velmi vysoký nárůst, tak je to (vyhlášení nouzového stavu) namístě,“ říká Vojtěch. S reprodukčním číslem 1,8 je nejblíž tomuto limitu Praha. 

Zájem samospráv

Během první vlny měl štáb na starosti nákup a distribuci pomůcek a zdravotního materiálu nebo policejní nasazení na hranicích. Protože „teď je jiná situace“, bude muset štáb podle Babiše i tentokrát „doznat změn a statusu“.

O účast v obnoveném štábu jeví zájem mimo jiné Sdružení místních samospráv. Jeho šéf Stanislav Polčák (STAN) uvedl, že by obce chtěly mít ve štábu alespoň dva zástupce, které by nominovaly obecní svazy. Zapojení obecních samospráv do činnosti štábu je podle sdružení důležité kvůli tomu, aby se lépe dostávaly informace přímo do obcí.

„Je to logické také vzhledem ke specifiku České republiky, tedy vysokému počtu obcí v mezinárodním srovnání. Obce během jarní fáze pandemie prokázaly, že jsou schopné se efektivně zapojit do řešení problémů, které pandemie působí. Potřebují k tomu ale informace z první ruky,“ dodal Polčák s tím, že o svou účast žádaly obce už v jarních měsících.

Výtky opozice: Babiš selhal, jedná pozdě

Opoziční strany premiéra za jeho rozhodnutí kritizují – a to nikoliv proto, že přichází, ale že přichází pozdě. „Premiér ještě včera (ve čtvrtek) tvrdošíjně odmítal obnovení ÚKŠ, dnes (v pátek) svolí k jeho obnovení. Je to jednoznačně pozdě, ale aspoň tak,“ konstatuje šéf občanských demokratů Petr Fiala. „V čele země by neměl v takové chvíli stát člověk, který mění názory z hodiny na hodinu. Je to nebezpečné pro zemi a především pro její obyvatele.“

Také první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová vítá obnovu štábu, i ona ale soudí, „že panu premiérovi méně záleží na ochraně veřejného zdraví než na vlastním PR obrazu. Trvalo mu to. Názor na svolání štábu změnil až po našem větším mediálním zářezu před chvílí ve sněmovně.“

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky Babiš jedná až pod tlakem a pozdě. „Opakuje stejnou chybu jako v březnu,“ podotýká s tím, že štáb má jasné kompetence. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má za to, že premiér podlehl tlaku opozice a veřejnosti. „Premiér se tím ale nezříká odpovědnosti a při každé příležitosti budu připomínat, že naprosto selhal.“

Premiér se ale nedomnívá, že by chyboval. Za přešlap považuje pouze prázdninovou přestávku v nošení roušek, i v tomto případě ale uvádí: „Neumím si představit, co by tady bylo, kdybychom všem prvního července řekli, že budou nosit roušky celé léto. Po bitvě je každý generál.“