Praha se na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 zbarvila do červena

Události: Kritická situace s koronavirem v Praze (zdroj: ČT24)

Od páteční šesté hodiny večer platí v pražských nemocnicích zákaz návštěv. Kvůli nárůstu nemocných v metropoli podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vysoké školy zavedou distanční výuku. Od pondělí pak budou v Praze a Středočeském, Zlínském kraji a v okrese Cheb povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Metropole navíc na takzvaném semaforu ukazujícím riziko nákazy covidem-19 dostala červenou barvu.

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo mapu regionů podle rizika nákazy. Poprvé použilo nejvyšší červený stupeň, který platí pro Prahu a znamená narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos nemoci covid-19.

Mezi oranžové okresy značící počínající komunitní přenos se nově zařadí Mělník, Nymburk, Praha-západ, Příbram a Cheb.

Aktuální epidemiologické situace v ČR
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Většina regionů je zelených a jen třináct v pohraničí má bílou barvu označující malé riziko. Vůbec poprvé od začátku srpna, kdy byla zveřejněna první verze mapy, má některý region červenou barvu. Aktuální mapa vychází z dat od 8. do 14. září.

Hlavní důvody k zařazení Prahy do nejvyššího stupně rizika je extrémně rostoucí průměrný denní záchyt nemoci a vysoký počet nově diagnostikovaných spojený s komunitním přenosem. Roste i počet lidí v nemocnicích a případů z rizikových skupin obyvatel.

V Praze přibylo za uplynulých 24 hodin 338 potvrzených případů koronaviru. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k páteční šesté hodině večer. Je to třetí přírůstek nad 300 osob celkově i v tomto týdnu. Dosavadní maximum zaznamenaly laboratoře k úternímu podvečeru, kdy za 24 hodin odhalily 372 pozitivních testů. Ve čtvrtek jich bylo 350.

Hygienici také vyhlásili zákaz návštěv ve všech pražských zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Platí od pátečních 18 hodin. Výjimku budou mít návštěvy u nezletilých a umírajících pacientů. Zákaz by měl trvat měsíc, uvedli pražští hygienici.

O omezení návštěv s ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davidem Feltlem (zdroj: ČT24)

Pravidla pro návštěvy zpřísňuje rovněž Fakultní nemocnice v Plzni. Zákaz návštěv platí i nadále v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Kvůli nákaze zaměstnanců tam zůstává zavřený také centrální příjem. V Plzeňském kraji za týden přibylo dle ministerstva zdravotnictví 651 nákaz koronavirem. Hygiena zavřela školu v Plzni a ukončila opatření v Nové Vsi.

O opatřeních kvůli koronaviru s ředitelem FN Motol Miloslavem Ludvíkem (zdroj: ČT24)

Zákazu návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory zřizovaných krajem bude od pondělí platit i na jižní Moravě. Rozhodla o tom v pátek bezpečnostní rada kraje.

Roušky venku na akcích nad 100 lidí

Od pondělí navíc v některých regionech platí povinnost nosit roušku při venkovních akcích, na kterých se sejde více než 100 lidí. Opatření se týká až na výjimky Prahy, Středočeského a Zlínského kraje a okresu Cheb. Nařízení platí pro akce, jako jsou slavnosti, divadelní a filmová představení, sportovní a jiná shromáždění. Výjimku budou mít děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že se povinnost zvažuje i celostátně. Plošné nošení roušek venku ale zatím vyloučil. Důležité jsou podle něho na akcích, kde se nedodržují rozestupy, případně kde se křičí či zpívá.

Na západě Čech se kvůli vyšší míře nákazy i více testuje. Provozní doba se prodloužila ve Fakultní nemocnici v Plzni. Postupně se přidávají i další místa. V Klatovech už je odběrové místo otevřeno každý pracovní den a v pátek se znovu otevřelo odběrové místo v Rokycanech. Až do pondělka se tam nemohou nechat otestovat samoplátci.

Distanční výuka na pražských vysokých školách

Na vysokých školách v Praze pak bude příští týden zavedena distanční výuka. Praha bude mít na mapě regionů podle rizika nákazy novým koronavirem červenou barvu, uvedl to primátor Zdeněk Hřib na Twitteru. Na opatření se město podle Hřiba domluvilo s hygieniky.

Zákaz přítomnosti studentů na pražských VŠ podle nařízení hygieniků neplatí pro zkoušení do 10 lidí, laboratorní práci do 15 lidí a praktickou výuku. Možné jsou také individuální konzultace a návštěvy studoven a knihoven.

„V tuto chvíli se mi nepodařilo přesvědčit hygienu, že jsou tady důvody pro to, abychom převáděli na distanční výuku střední školy,“ řekl pražský primátor ve vysílání ČT24. Původně totiž uvedl, že bude dálková forma výuky zavedena i na středních školách v metropoli. „Hygiena si to chce nechat v záloze a případně to přehodnotit v příštích dnech,“ dodal primátor.

ČT24: Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) (zdroj: ČT24)

Primátora ale kritizuje pražská koalice i opozice za způsob, kterým v pátek ohlásil záměr zavést kvůli koronaviru distanční výuku na pražských vysokých školách. Vadí jim zejména, že to nekonzultoval s koaličními Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahou Sobě. Hřib informaci zveřejnil dříve než hygienici a v prvním vyjádření navíc uvedl, že se změna bude týkat i středních škol. Hygienici ale takové opatření nezavedli.

„Mrzí mne, že pan primátor vydává takto silná prohlášení bez jakékoliv dohody se svými koaličními partnery. Obzvlášť, když včera na zastupitelstvu o tom nepadla žádná zmínka. Úplně zbytečně tak vzniká chaos, který řešení koronakrize určitě neprospívá,“ uvedl europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09).

Praha spolu s hygieniky tento týden rozhodla o nošení roušek i při vyučování. Ministerstvo zdravotnictví je následně od pátku zavedlo pro celou zemi. V metropoli je nemocí covid-19 postiženo podle čtvrtečního vyjádření ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové 29 škol a pozitivních je dohromady na tři desítky dětí a učitelů.