Vláda schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem. Bude platit od neděle

Události: Vládní stop letům do Číny (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí kvůli šíření nového typu koronaviru schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českou republikou. Bude platit od neděle 9. února, informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že opatření bude platit na dobu neurčitou, odhadovat jeho trvání nechtěl.

Ministr Vojtěch po jednání vlády uvedl, že zákaz bude vydán formou ochranného opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Stejně už ministerstvo postupovalo minulý týden, kdy letiště instruovalo, aby poučovalo cestující o symptomech viru a souvisejících opatřeních.

„Ochranné opatření dnes podepíšu, ministerstvo ho vydá. Ode dneška bude platné, ale účinné od 9. února,“ upřesnil v pondělí Vojtěch. Týká se komerčních letů, vládních speciálů nikoliv. 

Premiér o víkendu uvedl, že začátek zákazu kabinet přizpůsobí tomu, aby se z Číny stihla vrátit asi stovka českých občanů, kteří chtějí domů. Pokud by někteří z nich v Číně zůstali, stát je připraven pro ně vyslat vládní airbus.

Česko nyní eviduje 105 svých občanů, kteří se chtějí vrátit z Číny do Česka. Tito lidé se nenacházejí v ohnisku nákazy koronavirem, upozornil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Čínské velvyslanectví v reakci na rozhodnutí vlády upozornilo, že Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli koronaviru nedávala doporučení k omezení cestování a obchodu se zbožím.

„Doufáme, že komplikace, které způsobilo pozastavení přímých leteckých linek pro cestující obou zemí, mohou být adekvátně vyřešeny a zákonná práva cestujících budou ochráněna. Čínské velvyslanectví bude v kontaktu s příslušnými aerolinkami, bude akceptovat jejich doporučení a snažit se nabízet nezbytnou pomoc,“ konstatuje ambasáda.

Spoje ruší i letecké společnosti

Mezi Prahou a Čínou teď létá 12 spojů týdně. Společnost Sichuan Airlines v minulém týdnu kvůli šíření koronaviru rozhodla o dočasném přerušení letů mezi Prahou a Čcheng-tu, které nyní fungují dvakrát týdně. Poslední zpáteční let poletí v sobotu 8. února, 12. února pak chtěly aerolinky poslat letadlo pro čínské cestující z Prahy.

Od začátku března ukončí provoz na trase Praha–Peking dopravce Hainan Airlines. Linka, která funguje třikrát týdně, skončí úplně.

Omezení letů o jeden spoj mezi Prahou a Šanghají v minulých týdnech oznámila také China Eastern Airlines, od března tak měla na trase létat čtyřikrát týdně. Stejný dopravce také dvakrát týdně létá do Si-anu.

Mluvčí ruzyňského letiště Kateřina Pavlíková sdělila, že na tento týden bylo v plánu sedm přímých spojů do Pekingu, Šanghaje a Čcheng-tu. „Dva z příletů již proběhly v pondělí v brzkých ranních hodinách. Zbývá tedy pět posledních letů, než bude platné rozhodnutí vlády,“ uvedla.

Loni podle letiště využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou 188 tisíc cestujících v obou směrech.

Česko posílá humanitární pomoc

Vláda dále schválila, že Česko pošle jako humanitární pomoc deset milionů korun. Peníze by se měly rozdělovat prostřednictvím mezinárodních organizací po konzultacích s WHO. Babiš zopakoval, že rezervy zdravotnického vybavení, jako jsou například roušky, si musí Česko ponechat, aby bylo připraveno na náhlé situace.

„Roušky a zdravotní materiál, který potřebujeme v případě nějaké náhlé situace, ve státních hmotných rezervách jsou samozřejmě především pro naše zdravotnictví,“ uvedl premiér. 

Diplomacie a ministerstvo zdravotnictví také jednají o možném poskytnutí vyřazených sanitních vozů. „Které (Čína) potřebuje na převoz infikovaných do karantén,“ uvedl Petříček. Úřady také jednají o možném zapojení českých expertů, například epidemiologů.

„Již od minulého týdne jsme v kontaktu s čínskou ambasádou v Praze. Mají od nás seznam výrobků, které české společnosti produkují,“ dodal šéf české diplomacie.

Přístup předsedy vlády kritizuje část opozice i KSČM, která Babišův kabinet toleruje. „Materiální pomoc je určitě důležitější, ta je okamžitá. Finanční prostředky budou muset využít zdravotnická zařízení z Číny k nákupu kdekoliv ve světě,“ zdůvodňuje šéf komunistů Vojtěch Filip.

Babišova slova se nelíbí ani Pirátům. Předseda strany Ivan Bartoš považuje odůvodnění ve stylu „sami máme málo“ za lživé. „Věřím, že ostentativní sobectví není Čechům vlastní a tento přístup nereprezentuje naši zemi. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce – výmluvy,“ napsal na Twitter.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly probíhají diskuze o tom, jestli Číně neposkytnout lidskou sílu, například epidemiology. Sám Peking ale zatím žádal pouze o roušky. „Prostředků bude potřeba obrovská spousta, protože pokud to nejsou respirátory, které se dají používat opakovaně, tak u těchto roušek musí docházet k výměně, a to jsou stamiliony roušek, co budou potřeba,“ zdůvodňuje Prymula.

Všechny testy negativní

V Česku bylo na koronavirus do nynějška testováno 38 lidí, všichni měli negativní výsledek, řekl Vojtěch. V pondělí odpoledne potvrdil, že negativní výsledky ukázaly testy také u pětice Čechů, která z Číny přiletěla do Prahy zhruba půl hodiny po půlnoci. Spolu s lidmi z dalších 30 zemí je do Evropy přepravilo francouzské letadlo. 

Koronavirem, který se od prosince šíří z čínského města Wu-Chan, se v Číně a zahraničí nakazilo už více než 17 300 lidí. Nákaza si vyžádala 362 obětí, z toho 361 v Číně a jednu na Filipínách. Epidemie přiměla čínské úřady k opatřením proti šíření nákazy, což postihlo i ekonomiku, zejména dopravu, turistiku a obchod.

Mezi státy, které omezily nebo zrušily letecké spojení s Čínou v souvislosti s šířením nového koronaviru, patří například Severní Korea, Vietnam, Pákistán, Kazachstán, Írán, Indonésie, Nový Zéland, Filipíny, z evropských zemí omezilo lety do Číny Rusko a zrušila je Gruzie či Itálie.