Vítr sílí, pozor na padající stromy, vyzývají meteorologové i horská služba

Na východě Moravy a ve Slezsku platí výstraha na silný vítr. V nárazech může dosahovat až 70kilometrové rychlosti, varovali meteorologové, a na horách skutečně takovou rychlost již dopoledne zaznamenali. Foukat může celý den, výstraha platí až do dvou hodin v noci na pondělí.

Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský a Zlínský kraj a také pro východní části Jihomoravského a Olomouckého kraje a pro Jesenicko. Rychlost větru může v nárazech dosáhnout až 70 km/h. Podle údajů ČHMÚ již ráno zesílil vítr v Beskydech, silně fouká také v Jeseníkách.

Budovám hrozí kvůli větru menší škody, varovali meteorologové. Lidé by měli být opatrní, pokud chtějí jít do lesa, kde může vítr poničit stromy a porost a hrozí úrazy padajícími větvemi. Kvůli možným polomům vyzvala turisty k opatrnosti také beskydská horská služba.

Krkonoš se sice netýká varování meteorologů ani horské služby, ale i zde mohou turisté kvůli silnému větru narazit na potíže. Kdo by se chtěl svézt lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku, dostane se pouze na Růžovou horu. Horní úsek zůstává vypnutý. Lanovka může jezdit pouze, když rychlost větru nepřesahuje 60 km/h.

Silně foukalo již v sobotu ráno. Zejména v Jeseníkách, ale i v severních Čechách způsobilo počasí dopravní potíže. Popadané stromy omezily především železniční dopravu, hasiči je odstraňovali i ze silnic.