Ve čtvrtek přibylo 991 případů covidu, narůstá počet těžce nemocných

Šíření covidu v Česku dále zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 991 případů, o pětasedmdesát víc než před týdnem. Počet těžce nemocných vzrostl za týden o tři čtvrtiny na čtyřiašedesát, hospitalizovaných je aktuálně 315 lidí. Situace je ale ve srovnání s loňskem výrazně klidnější –⁠ před rokem přibylo za jediný den více než pět tisíc infikovaných. Od pondělí se zpřísní pravidla cestování do Lotyšska a Rumunska.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Denní nárůsty počtu případů covidu v Česku stoupají už několik týdnů. V úterý 5. října přibylo 1109 nakažených, což byl nejvýraznější nárůst za den od 18. května. Ve čtvrtek množství nově nakažených kleslo pod tisícovku, stále ale bylo nových případů ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne asi o osm procent více.

Zároveň postupně ubývá testovaných, takže roste podíl odhalených případů nemoci na počtu provedených testů. Předchozí čtvrtek bylo v Česku provedeno zhruba třicet tisíc PCR a pětapadesát tisíc antigenních testů na koronavirus, kdežto tento týden ve čtvrtek jen asi čtyřiadvacet tisíc PCR a pětačtyřicet tisíc antigenních testů.

Více lidí v nemocnicích

Ještě výrazněji než počty nově nakažených se za uplynulý týden zvýšilo množství lidí, kteří s covidem skončili v nemocnici. Zatímco před týdnem bylo pacientů 248 a z toho 37 ve vážném stavu, tento týden ve čtvrtek bylo hospitalizovaných 315 a 67 těžce nemocných. Ještě na přelomu srpna a září se počty hospitalizovaných pohybovaly jen v řádu desítek a v těžkém stavu byly jednotky lidí.

Aktuálně se také zvýšilo takzvané incidenční číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření. Číslo ukazuje počet nově potvrzených případů covidu na každých sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Ze čtvrtečních dvaapadesáti v pátek stouplo na třiapadesát a vzrostlo ve většině regionů.

V posledních dnech stoupá hlavně v Moravskoslezském a Jihočeském kraji, které tak v čele žebříčku vystřídaly Prahu, jež měla až do úterka dosud nejvyšší počty nakažených za týden v přepočtu na obyvatele.

Nejhorší je aktuálně situace v Moravskoslezském kraji, kde bylo za uplynulých sedm dní potvrzeno 84 případů covidu na každých sto tisíc obyvatel. Druhé nejvyšší incidenční číslo má Jihočeský kraj se 76 případy, následuje Praha s 69 případy. Nejnižší je incidenční číslo nadále v Karlovarském kraji, a to 16 případů za týden v přepočtu na obyvatele.

Naopak reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí v průměru jeden pozitivně testovaný, mírně kleslo ze čtvrteční hodnoty 1,30 na pátečních 1,28. Od konce srpna se ale vytrvale drží nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování šíření nemoci.

Značně se zvýšil i počet úmrtí nakažených. Za uplynulý týden zemřelo dvacet lidí, zatímco v předchozím týdnu bylo zemřelých skoro o polovinu méně.

Očkuje se méně

Dávek vakcín proti covidu bylo v Česku od začátku očkování loni v prosinci podáno dohromady 11,87 milionu a plně naočkováno bylo 5,99 milionu lidí. Denní počty očkovaných v posledních měsících prudce poklesly. Zatímco ještě na přelomu června a července bylo ve všedních dnech očkováno každý den až kolem 120 tisíc lidí, začátkem srpna kolem padesáti tisíc za den a tento týden méně než deset tisíc lidí denně. 

Ve čtvrtek bylo očkovaných zhruba 8600, přibližně o tři tisíce méně než před týdnem. Začala už přitom i vakcinace posilující třetí dávkou pro plně naočkované.

Podle vedoucího katedry epidemiologie Romana Chlíbka je očkování spolehlivý způsob, jak šíření nákazy bránit. „S narůstající proočkovaností docházelo k poklesu počtu případů a efekt je nepopiratelný,“ potvrdil pro ČT. Zároveň ale upozornil, že je sice počet naočkovaných poměrně vysoký, ale stále nedosahuje hodnot jako v některých zemích, které rozvolnily určitá opatření. Ukazuje se tak podle něho, že je potřeba zvláště u seniorů posílit ochranu třetí dávkou, protože jejich nemocnost pomalu opět narůstá.  „A to je určitě důsledek oslabené ochrany v čase,“ dodal.

Za riziková místa pak považuje především různá pobytová zařízení sociálních služeb, kde jsou většinou chronicky nemocní nebo seniorní lidé a právě tam je podle něho potřeba zahájit intenzivně přeočkování s šestiměsíčním intervalem.

Uvedl dále, že v případě dětí nejdramatičtější nárůsty nastávají ve věkové kategorii do devatenácti let věku. „Tam máme pořád rezervy v proočkovanosti. Plus do konce roku se objeví očkování pro malé děti, které mohou být zdrojem nákazy pro neočkované nebo nedostatečně chráněné dospělé. Nicméně klinický dopad nebude u nich tak dramatický, což ale neznamená, že nákazu nemohou přenášet na dospělé,“ doplnil.

Vedoucí katedry epidemiologie na FVZ Roman Chlíbek o aktuální epidemiologické situaci (zdroj: ČT24)

Také epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení covidové situace se nelze vyhnout. I podle něho nově nakažení jsou hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.

Posilující dávku vakcíny proti covidu mohou lidé dostávat od 18. října již po šesti měsících po plném naočkování, namísto osmi. Postup v pondělí přijala Evropská léková agentura a pro Česko ho ve čtvrtek schválila pracovní skupina ministerstva zdravotnictví.

Do konce října by tak mohlo mít v Česku nárok na posilující dávku přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu. Odborníci doporučili interval zkrátit.

Česko je aktuálně podle nákaz covidem v EU za čtrnáct dní pátou nejméně zasaženou zemí, eviduje dvaasedmdesát případů na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Nejhorší situace je nyní v Litvě (796 případů), druhou nejpostiženější zemí je Estonsko (659 případů) a třetí Rumunsko (632 případů), vyplývá z dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Změna v cestování

Od pondělí 11. října se změní cestovatelský semafor. Do tmavě červené kategorie rizika se přesouvají Lotyšsko a Rumunsko, do mírnější oranžové pak Azorské ostrovy, Norsko, Kypr a Lucembursko. Zelené naopak bude Lichtenštejnsko a Kanárské ostrovy.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy, tedy červenou kategorii. Do ní aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Slovensko, Německo, Rakousko, Řecko, Švýcarsko. Pro návrat z těchto zemí platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území Česka nebo nejpozději do pěti dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň čtrnáct dní po plném očkování nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Česko také uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Musejí mít ale vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu ministerstva zdravotnictví.