Ve čtvrtek bylo potvrzeno 99 nakažených, reprodukční číslo mírně kleslo

Testy ve čtvrtek potvrdily 99 případů koronaviru, v pracovní den jich bylo méně naposledy loni v polovině července. Proti minulému čtvrtku je to o třetinu méně. Počet nově nakažených klesl proti předchozímu týdnu i ve středu, ministerstvo zdravotnictví na svém webu dosud uvádělo růst, čísla ale upravilo. Reprodukční číslo mírně kleslo, nyní je na hodnotě 0,77. Česko chce podle premiéra nedostatek vakcín řešit získáním až milionu dávek Pfizeru z Izraele. Od pátku se mohou lidé registrovat k očkování i dříve než 90 dní po prodělání covidu-19.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Za středu nyní ministerstvo hlásí 109 případů nákazy, tedy o 15 procent méně než o týden dřív. Ve čtvrtek ráno za středu uvádělo 161 nakažených, což bylo o čtvrtinu víc než před týdnem.

Koronavirus se v Česku dosud prokázal téměř u 1,67 milionu lidí, s nákazou zemřelo 30 292 lidí. Denní počty úmrtí se od počátku června drží pod deseti a ve třech dnech včetně středy nezemřel s covidem-19 nikdo. Resort čísla dodatečně aktualizuje.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, se dál snížilo na čtvrtečních 6,6, ve středu bylo 7,1. Zůstává nejnižší od druhé poloviny loňského července.

Nejméně se nyní nákaza šíří v Královéhradeckém kraji s incidenčním číslem nižším než jedna, nejhůře je na tom Praha s téměř 16 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden.

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, po čtyřech dnech nad 0,8 kleslo pod tuto hranici. K pátku je na hodnotě 0,77, ve čtvrtek to bylo 0,83. Šíření epidemie tak dál zpomaluje, což platí při reprodukčním čísle nižším než jedna.

Nakažlivější mutace

Přes zpomalování šíření nákazy epidemiologové varují před rozšířením delta varianty koronaviru, která je nakažlivější než předchozí. Státní zdravotní ústav (SZÚ) dosud potvrdil 96 případů delty, v Libereckém kraji má podezření na její komunitní šíření. Počet případů této varianty dříve označované jako indická se za týden zhruba ztrojnásobil. 

Zatížení nemocnic pacienty s covidem-19 je nejmenší od loňského léta. Hospitalizovaných s koronavirem bylo ke čtvrtku 76 lidí, ve vážném stavu bylo 12 z nich. Ještě v březnu se nemocnice staraly o víc než devět tisíc covidových pacientů, z nichž přes dva tisíce bylo ve vážném stavu.

Méně testů

S úbytkem potvrzených případů zpomaluje také testování. Antigenních testů ve čtvrtek proti předchozímu týdnu ubylo o víc než třetinu na zhruba 102 tisíc, počet testů metodou PCR se snížil o pět procent na asi 27 tisíc. Preventivní testy nadále ukazují méně než jednu desetinu procenta nakažených. Nižší než procento zůstává pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Lidé v Česku ve čtvrtek dostali celkem 113 314 dávek očkování proti covidu-19, o týden dřív to bylo víc než 119 tisíc. Zdravotníci dosud vyočkovali 7,69 milionu dávek. Od pátku se mohou lidé o termín očkování přihlásit ihned poté, co jim skončí dvoutýdenní izolace po pozitivním výsledku testu na covid-19.

Dosavadní lhůtu, která jim bránila v registraci, ministerstvo zrušilo. Někteří lidé s očkováním váhají nebo jim je lékaři nedoporučují ani po uplynutí této lhůty, protože mají vysokou hladinu protilátek.

Mobilní očkovací týmy

Očkování proti covidu-19 chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) více přiblížit lidem. Do terénu by tak měly častěji vyrazit mobilní očkovací týmy, zaměří se i na sociálně vyloučené lokality. Vojtěch zvažuje i očkování v nákupních centrech. 

„Teď to bude hlavně o tom, aby byl nadále zájem. V rámci následujícího období to bude skutečně největší výzva, abychom doočkovali tu kýženou hranici aspoň 70 procent populace. Někteří odborníci hovoří až o 80 procentech. Samozřejmě čím více, tím lépe,“ řekl ministr.

Do středy projevilo zájem o vakcínu asi 51,5 procenta obyvatel. Poslední velká skupina, tedy všichni lidé ve věku 16 až 29 let, se začala registrovat 4. června. Za týden se pak přihlásilo skoro 260 tisíc lidí, tedy více než dvě procenta populace. V posledním týdnu do této středy už to ale bylo jen asi 90 tisíc lidí, tedy méně než procento.

Pokračovat bude také kampaň v médiích a na sociálních sítích nazvaná Udělejme tečku za koronavirem. „Asi to není něco, co přinese 20 či 30 procent očkovaných. Ale každé procento je pro nás v tuto chvíli už dobré,“ dodal Vojtěch.

MeSES: V létě může přijít kolektivní imunita, ale i další vlna epidemie

Podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) jsou čtyři možné scénáře, jak se bude epidemie v létě a dalších měsících vyvíjet. V tiskové zprávě varuje, že všechny možnosti od ústupu viru po dosažení kolektivní imunity vytvořené očkováním po další horší vlnu kvůli mutacím jsou reálné. Doporučuje proto zavádět brzy „levná“ protiepidemická opatření zaměřená regionálně a sledovat parametry, které signalizují riziko.

„Který z nich (scénářů) nastane, bude záviset na mnoha faktorech, jako je například výskyt nových variant viru a efektivita trasování, ale také na vládních rozhodnutích a na dodržování protiepidemických opatření,“ napsali zástupci MeSES.

Skupina připravila doporučení pro oblasti očkování, testování, trasování, plošných a cílených opatření, řešení variant viru, léčby nakažených, ale také práva nebo komunikace.

Za závažné riziko považují odborníci import nových variant viru. Je proto potřeba podle skupiny zejména sledovat testy při příjezdu, zejména se zaměřit na jejich kvalitu u zemí mimo EU, a více kontrolovat dodržování karantén po návratu.

Až milion vakcín z Izraele

Česko chce současný nedostatek vakcín proti covidu-19 částečně vyřešit získáním až milionu dávek preparátu firem Pfizer/BioNTech od Izraele a dodávkou z Maďarska. Prohlásil to premiér Andrej Babiš (ANO), který v Bruselu jednal se šéfy dalších zemí Evropské unie.

Lídři se shodli na tom, že podmínkou bezpečného uvolňování restrikcí a otevírání hranic v letní turistické sezoně je i s ohledem na šíření nakažlivější mutace delta rychlé pokračování vakcinace.

„Ta delta se šíří, my musíme být také velice obezřetní doma, je asi 1,6krát nakažlivější,“ řekl premiér. Česko chce podle něj pokračovat v podrobných analýzách testů umožňujících rozpoznat zmíněnou variantu koronaviru, která byla poprvé zachycena v Indii.