V úterý přibylo 16 691 nakažených covidem. Babiš chce zkrátit lhůtu pro přeočkování pro všechny

V Česku v úterý přibylo 16 691 potvrzených případů koronaviru, je to nejnižší úterní nárůst od 9. listopadu. Proti minulému úterý to bylo zhruba o 2800 méně. Denní počty nových případů koronaviru zpomalují v mezitýdenním srovnání 13 dní v řadě. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných, v úterý jich bylo podle aktuálních statistik 5850, z toho v těžkém stavu bylo 966 z nich. Pandemický zákon před Ústavním soudem obstál. Zrušil jen část paragrafu o způsobu náhrady škod způsobených pandemickými opatřeními. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu pro všechny občany.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Spolu s poklesem denních případů prokázané infekce klesá i týdenní incidence. Na sto tisíc obyvatel připadá nyní v Česku 791 případů za posledních sedm dní, předchozí den to bylo o 26 víc.

Ve všech krajích už je incidence nižší než tisíc, nejvyšší zůstává na Vysočině, kde na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 983 nakažených. Naopak nejlépe je na tom s incidencí 392 Karlovarský kraj. Incidence klesla ve všech krajích kromě Libereckého, Ústeckého a Karlovarského.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 109 tisíc testů, zhruba o 18 tisíc méně než před týdnem. Podle průběžných statistik se v úterý v mezitýdenním srovnání podíl pozitivních vzorků v případě preventivních testů zvýšil na 8,15 procenta, o týden dříve byl pod osmi procenty. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, pozitivita naopak mírně klesla na 33,72 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, potvrdily testy nákazu u 14,85 procenta lidí, před týdnem byla nepatrně nižší.

Nadále vysoká zůstává vytíženost nemocnic. V úterý počet hospitalizovaných klesl pod šest tisíc, v mezitýdenním srovnání vyžadovalo nemocniční péči zhruba o tisícovku pacientů méně, oproti pondělí o necelé čtyři stovky míň. Nemocnice ale zpětně dohlašují stovky pacientů denně, v posledních týdnech si stěžují na nedostatek personálu, který by se staral o rostoucí počty nakažených covidem-19.

Znovu vznikala také nová covidová oddělení, aby byl dostatek lůžek pro všechny, a na konci listopadu docházelo i k převozům mezi nemocnicemi, včetně transportů vrtulníkem. Některé nemocnice žádaly o pomoc dobrovolníky a zejména na Moravě pomáhá i armáda.

MeSES: Omikron se už šíří komunitně, je třeba prodloužit nouzový stav

I přes malý počet prokázaných případů se podle odborníků koronavirová varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky. Ve stanovisku to uvedli členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala. Protože je omikron nakažlivější než předchozí varianty, je podle odborníků potřeba nastavit takové krizové řízení a rozhodování, které má odpovídající rychlost a flexibilitu. Skupina považuje za nutné prodloužení nouzového stavu, který vláda v demisi vyhlásila na třicet dní na konci listopadu.

Odborníci nejprve doporučují opatření, která jsou levná a méně omezující, tedy nošení respirátorů a větší testování. Pokud by došlo na horší scénáře vývoje epidemie, může být podle nich nutné i omezení otevírací doby, velikosti akcí a shromažďování. Pro případ rychlého nárůstu vlny a přetížení PCR testování, doporučuje distribuovat lidem kvalitní antigenní testy zdarma.

Podle členů skupiny se v oficiálních datech odráží stav epidemie covidu se zpožděním. „Pokud se omikron v Česku šíří podobně dobře jako v jiných evropských zemích, a není důvod si myslet, že tomu tak není, tak skutečně nakažených je několikanásobek a jejich počet se bude rychle zvyšovat,“ upozornil imunolog Zdeněk Hel.

I kdyby měla varianta omikron lehčí průběh u nakažených, může podle odborníků dojít k zahlcení nemocnic. „Když se omikron šíří v populaci, kde velká většina nakažených nějakou předchozí imunitu má, dá se čekat mnoho mírných případů, zvlášť pokud je to populace mladá. Bohužel z toho nic neplyne pro závažnost onemocnění u někoho z rizikové skupiny, kdo se ani neočkoval, ani nemoc neprodělal,“ upozornil člen skupiny Jan Kulveit, který se zabývá matematickým modelováním epidemií. Varoval před tím, aby spekulace o mírných průbězích nevedly lidi k odkládání očkování.

Skupina také upozorňuje na to, že v Česku používané protilátkové léky na covid-19 nejsou proti omikronu účinné. Vhodná budou spíše antivirotika, některá už ministerstvo zdravotnictví objednalo. Vedoucí MeSES Petr Smejkal dodal, že by lidé neměli spoléhat na léčbu a nechat se očkovat, a to i třetí posilující dávkou.

Očkování dětí

Zdravotníci v úterý aplikovali celkem 87 419 dávek vakcíny proti koronaviru, zhruba o devět tisíc méně než před týdnem. Více než 69 tisíc lidí si přišlo pro třetí, posilující dávku, naopak první očkování podstoupilo zhruba 5700 zájemců. Od začátku vakcinace aplikovali zdravotníci v Česku 14,56 milionu dávek, ukončené očkování má 6,5 milionu lidí. 

Na očkování proti koronaviru už mají nárok i děti ve věku pět až 11 let. V úterý do Česka dorazila první zásilka 300 tisíc dávek vakcíny pro děti. Rozvoz očkovacích látek do ordinací pediatrů a očkovacích center začne ve čtvrtek. Některé nemocnice vakcíny už zvlášť obdržely v úterý.

Například zdravotníci v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici začali očkovat děti od středečního rána. Na první den jich rodiče registrovali desítky. Očkovací látky určené dětem mají proti běžné vakcíně asi třetinovou sílu.

Babiš chce zkrátit lhůtu pro přeočkování

Premiér v demisi Babiš v pátek projedná s Radou vlády pro zdravotní rizika možnost zkrácení lhůty pro přeočkování pro všechny občany, aby se mohli přeočkovat dříve než po šesti měsících.

Nyní mohou lidé starší 55 let dostat posilující dávku pět měsíců po dokončeném očkování a ostatní lidé až po šesti měsících. Od 20. prosince se má podle dřívějších vyjádření Babiše odstup mezi dokončeným očkováním a posilující dávkou zkrátit pro všechny lidi ve věku nad 50 let. Lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson mají nárok na posilující dávku už po dvou měsících.

Zkrácení lhůty pro přeočkování pro všechny lidi je podle Babiše potřebné kvůli šíření varianty koronaviru omikron. „Podle některých studií proti ní představuje třetí dávka vyšší míru ochrany. V Praze jsou navíc aktuálně nevyužitá očkovací centra, proto si myslím, že bychom to mohli a měli zrealizovat rychle,“ sdělil. „Jde to. Jednotlivé evropské státy to mají v kompetenci a taky k tomu přistupují různě,“ uvedl ke zkrácení odstupu mezi očkováním a posilující dávkou.

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo téměř 2,37 milionu lidí, z nich 34 813 zemřelo.