V červenci by se mohli k očkování hlásit lidé od 18 let, řekl Arenberger. Chystá se plán přeočkování

Události: Očkování se otevřelo lidem nad 55 let, vzniká plán pro přeočkování (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chce od července otevřít registraci k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu 18+ nebo 16+. Na středečním jednání zdravotnického výboru sněmovny to oznámil šéf resortu Petr Arenberger (za ANO). Ve středu se registrace zpřístupnila lidem ve věkové skupině od 55 do 59 let. Vzniká také plán na přeočkování – kvůli mutacím i poklesu protilátek v populaci. Podle Arenbergera bude další injekce potřeba nejpozději do jednoho roku od prvotní vakcinace. Možná ale už na podzim.

Řada praktických lékařů si ale při otevírání nových skupin stěžuje, že stále nedostala vakcíny ani pro své nejstarší pacienty. „Moji osmdesátníci, kteří do očkovacího centra nechtějí, tak jsou stále bez vakcíny, beru to opravdu jako selhání státu a celé organizace očkování,“ řekla praktická lékařka z Třebíče Markéta Macková. Kdy ampule dostane, zatím neví.

Praktici by přitom podle Arenbergera měli hrát do budoucna výraznější roli v očkování. Za několik měsíců by se totiž některá očkovací centra měla vrátit ke svému původnímu účelu. A úplná náhrada neexistuje. „Prostor nemocnice není uzpůsoben na tak velký pohyb pacientů,“ uvedl předseda představenstva říčanské Nemocnice Agel Pavel Fojtík. Nyní tam očkují ve sportovní hale.

V Českých Budějovicích už mají ohledně termínu jasněji. Zdravotníci by měli místní výstaviště opustit během léta. „Zatím všichni pracujeme s tím, že bychom koncem července provoz rádi ukončili. Budeme taky pod tlakem měst, která budou potřebovat do těch hal vrátit normální život,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

Přeočkování by podle Arenbergera mohlo probíhat například i v nemocnicích. „Musíme si uvědomit, že pokud zase budeme chtít přeočkovat takhle velkou skupinu, určitě budou potřeba i nějaká další zařízení,“ podotkl. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky by ale bylo logické, aby přeočkování probíhalo v ordinacích praktiků.

Očkování pro lidi nad 55 let

Registrace k očkování proti covidu-19 se ve středu otevřela pro další věkovou skupinu od 55 do 59 let. Zájemci o vakcínu se mohou přihlašovat přes web ministerstva zdravotnictví nebo se hlásit u svých praktických lékařů. Do středečních 17:00 hodin jich to udělalo asi 88 tisíc.

Lidí ve věku 55 až 59 let žije v Česku 653 500. Očkovaných oběma dávkami vakcíny je více než 111 tisíc lidí v tomto věku, jde o příslušníky vybraných profesí nebo chronicky nemocné.

Ministerstvo zdravotnictví pouští od Velikonoc další věkovou skupinu k registraci přibližně po týdnu. V každé další se může přihlašovat pět ročníků, zhruba 650 tisíc lidí. Za první den se lidí nad 60 i na 65 let přihlásilo vždy více než sto tisíc.

Čekací doba se v očkovacích místech liší podle zájmu, některá denně očkují desítky, jinde stovky až tisíce lidí. Počet čekajících na jednotlivých místech lze ověřit na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Dostupné jsou i neoficiální informace o počtu čekajících v jednotlivých věkových či profesních skupinách.

Studio ČT24 - Postup při registraci k očkování (zdroj: ČT24)

Slíbených 80 tisíc dávek do Česka zatím nedorazilo, píší Seznam Zprávy

Ministr Arenberger ve středu na výboru pro zdravotnictví ve sněmovně řekl, že tento týden budou vysoké dodávky vakcín a systém se tomu musí přizpůsobit. Zatím ale nedorazily žádné z očkovacích vakcín proti nemoci covid-19, které Česku slíbily na počátku dubna Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Ve středu to uvedl server Seznam Zprávy.

„Slovinsko, Rakousko a Maďarsko možná na politické úrovni deklarovaly úmysl nám vakcíny darovat, ale úmysl nebyl nikdy realizován – nikdo nás nekontaktoval ani s předběžnými informacemi, ani s konkrétní nabídkou,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Mluvčí úřadu vlády Jana Adamcová k tomu uvedla, že se „domlouváme s jednotlivými zeměmi bilaterálně a dodávky vakcín od nich máme přislíbeny do konce června“. Podle vyjádření úřadu vlády pro server se vše opozdilo a vakcíny jsou slíbeny do konce června.

Česko kvůli nesouhlasu s kompromisem na rozdělení vakcíny v EU přišlo podle médií o 70 tisíc očkovacích dávek. Opoziční politici to označili za selhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Rakousko poté slíbilo poslat Česku 30 tisíc dávek, Slovinsko 10 tisíc a Maďarsko 40 tisíc dávek vakcín. Babiš počet slíbených dávek tehdy komentoval tím, že je to víc než opozicí kritizovaná ztráta z unijního vyjednávání o rozdělení dodatečných vakcín Pfizeru.