Všichni zájemci by mohli být naočkovaní nejpozději do konce srpna, říká Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že do konce června by vakcínu proti covidu mohlo dostat přes 5,6 milionu obyvatel a všichni zájemci by tak mohli být v Česku naočkováni nejpozději do konce srpna. Šíření koronavirové nákazy ve středu opět zpomalilo, počet nakažených klesl proti předchozí středě o pětinu na 2942. Nižší nárůst ve všední den byl naposledy loni 30. září. Přibrzdilo ale i očkování, a to o desetinu na 58 637. Vláda ve čtvrtek schválila, že zbytek obchodů, trhů a vybrané služby se za příznivé epidemické situace uvolní od 3. května.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Kromě poklesu množství nově odhalených případů nákazy v minulých dnech klesaly i počty prováděných testů, a to v pondělí, úterý i středu. Zároveň také například u testů prováděných plošně a z preventivních důvodů, které tvoří většinu všech testů na covid, i přes snížení počtu nakažených mírně stoupl podíl pozitivně testovaných z 0,25 procenta za předchozí středu na nynějších 0,29 procenta. 

Ve středu opět klesl i počet hospitalizovaných lidí s covidem-19. Dostal se tak znovu na nejnižší úroveň od poloviny loňského října, které dosáhl jednou už koncem minulého týdne. V nemocnicích bylo ve středu 3909 lidí s covidem, z toho 862 ve vážném stavu. Statistiky ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak stále vysoké. 

Podle údajů k protiepidemickému systému PES zároveň v posledních třech dnech stoupalo takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Z pondělní hodnoty 0,73 stouplo na aktuálních 0,85. Stále je ovšem pod zlomovou hodnotou jedna, jejíž překročení znamená zrychlování šíření nákazy.

Klesal ale i počet očkovaných

Kromě poklesu počtů nově nakažených a hospitalizovaných se však v poslední době snižují i denní počty očkovaných proti covidu-19. V minulém týdnu se každý všední den dostaly nad 60 tisíc lidí, a ve čtvrtek dokonce dosáhly rekordních téměř 72 tisíc. Od soboty ale ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne počty očkovaných klesají a tento týden zatím nepřesáhly šedesát tisíc.

Problémy s dodávkami vakcín do Česka také přetrvávají. Už v pondělí měla například dorazit do ordinací praktických lékařů vakcína společnosti Johnson & Johnson, ale nakonec bude rozvážena až ve čtvrtek. Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky jsou mnozí lékaři připraveni očkovat každý den, ale dodávky vakcín pro praktiky jsou obecně stále nízké.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně ve čtvrtek uvedl, že všichni zájemci o očkování proti covidu by mohli být v Česku naočkováni nejpozději do konce srpna. „Očkujeme na maximum možného a je velká naděje, že do konce června budeme mít naočkováno víc než 5,6 milionu našich spoluobčanů. Doufejme, že naočkujeme všechny zájemce nejpozději do konce srpna,“ řekl Babiš. Dodal, že se nyní připravuje očkovací strategie i pro roky 2022 a 2023. Od 27. prosince 2020, kdy očkování v Česku začalo, bylo celkově zatím podáno 2,65 milionu dávek vakcín, ukončené očkování má za sebou přes 908 tisíc lidí. 

Vláda zřejmě rozvolní obchody a služby, otevře se část školek

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby vláda za pokračující příznivé epidemické situace uvolní od 3. května. Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda vždy v pondělí posoudí epidemickou situaci a nastíní další vývoj, definitivně rozvolnění potvrdí vždy ve čtvrtek.

Od pondělí 26. dubna budou moci také otevřít mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Děti tam budou moci chodit bez roušek a bez testů. V ostatních regionech budou nadále školky moci navštěvovat pouze předškoláci za přísnějších hygienických pravidel. V pondělí pak bude vláda rozhodovat o otevření druhých stupňů základních škol rotačně od 3. května pro tyto tři kraje s nejnižším počtem nakažených koronavirem.

Prezident Miloš Zeman také ve čtvrtek podepsal změnu zákona, podle níž rodiče, kteří od března zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám, budou dostávat vyšší ošetřovné. Stoupne ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku.

Předseda MeSES Petr Smejkal v pondělí řekl, že efekt rozvolnění v epidemii záleží na tom, co vše se otevře zároveň. Když se k jedné změně přidají další, může se to podle něj projevit negativně.

„U služeb a obchodů je bohužel nutné postupovat celostátně, protože nechceme, aby docházelo k 'nákupní turistice' mezi okresy. Takže je třeba čekat, až se situace stabilizuje všude. My jsme vždycky říkali, že pro nás je tou základní hranicí týdenní incidence sto případů na sto tisíc obyvatel (za sedm dní), kam se snad dostaneme začátkem května,“ řekl. Záleží podle něj ale i na tom, s jakými opatřeními by se obchody a služby otevřely.

S pandemií pomůže i dotace ve výši 18,4 miliardy korun

Česko může získat na posílení zdravotnictví a snížení dopadů covidové epidemie z unijního programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze se využijí na rozvoj a modernizaci nemocnic, jednotek intenzivní péče, hygienických stanic či péče o pacienty s rakovinou a seniory, přiblížili premiér Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). 

Tři výzvy k podávání žádostí úřad zveřejnil před týdnem. Ve čtvrtek se pro žadatele o peníze koná seminář, odpoledne se zpřístupní informační systém. Žádosti bude možné začít postupně podávat od 5. května. „Výzva bude probíhat kontinuálně, nemá konečný termín. Jak budou žádosti přicházet, budeme je hodnotit,“ uvedla Dostálová. Dodala, že peníze Česko musí vyčerpat a program uzavřít do konce roku 2023.

Brífink premiéra Babiše a ministryně Dostálové k podání žádosti o dotace do zdravotnictví (zdroj: ČT24)