Stanjura by uvítal, kdyby Novotný sám odešel z ODS

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný rozhodl sám odejít z ODS. Důvodem jsou jeho výroky na adresu nemocné dcery hudebníka Felixe Slováčka. Stanjura to uvedl v Otázkách Václava Moravce. Novotný serveru iDnes.cz pouze řekl, že děkuje za názor. Zda odchod ze strany zvažuje, neuvedl.

O Novotného případném vyloučení ze strany by měla jednat výkonná rada ODS 11. června. Podle Stanjury je jednou z cest, kdyby se Novotný rozhodl situaci řešit odchodem. „Já bych to uvítal,“ poznamenal Stanjura.

„Děkuji za názor,“ reagoval pro iDnes.cz Novotný. „Já si jeho názoru vážím, ale on mi asi nemůže zapomenout dřívější volby na prvního místopředsedu. Víte, to jsem měl 116 hlasů a on mi to stále nemůže zapomenout,“ dodal.

OVM 1. část (zdroj: ČT24)

Novotný vyvolal kritiku ze strany některých svých spolustraníků v čele s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou nedávným příspěvkem na sociální síti ohledně zdravotního stavu dcery hudebníka Felixe Slováčka Anny Julie Slováčkové, která bojuje s rakovinou.

Po kritice starosta příspěvek smazal a omluvil se, část občanských demokratů však i tak volá po jeho odchodu ze strany. Novotný již dříve uvedl, že jeho jednání bylo neodpustitelné a je na výkonné radě ODS, aby posoudila, zda je to na vyloučení ze strany.

V uplynulém týdnu se předsednictvo strany v čele s premiérem Petrem Fialou usneslo, že Novotného výroky jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím v ODS. Pravomoc vyloučit člena strany má výkonná rada.

Letos v únoru soud Novotnému uložil peněžitý trest za vyjádření na síti X, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni. Zveřejnil jej počátkem loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás. V době rozhodnutí soudu již byl starosta v podmínce, a to za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Soud mu za ně v lednu 2022 vyměřil tříměsíční trest s odkladem 30 měsíců.