Spojené státy Česku poskytnou dalších 200 milionů dolarů na modernizaci armády

Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem. Balík finanční pomoci ve čtvrtek na setkání s novináři ohlásil americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. Spojené státy Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

„Finance jsou určené k vybudování kapacit našich českých spojenců k odstrašování a obraně proti zvýšené hrozbě ze strany Ruska a k náhradě vojenských kapacit, které Česká republika poskytla nebo poskytne Ukrajině,“ uvedl Sabet.

Na dotaz se také krátce zmínil o možném pořízení amerických strojů F-35 pro české letectvo, o němž minulý týden jednali v USA zástupci ministerstva obrany. Česko zvažuje, zda koupí 24 moderních strojů. Čas na vyjednávání podmínek případného obchodu má ministryně obrany Jana Černochová (ODS) do října. Sabet uvedl, že je potěšen tím, že česká vláda oznámila záměr pořídit F-35, debaty o možném nákupu se podle něj nyní vedou na expertní úrovni.

Sabet v Česku pobývá od posledního lednového dne. Své pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi předal ve středu. Ve čtvrtek předeslal, že se ještě tento týden setká s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), v plánu má i schůzky s dalšími politiky, diplomaty i představiteli občanské společnosti. 

Bezpečnost a obrana demokracie budou podle Sabeta patřit k jeho prioritám při výkonu funkce.

Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 však oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby byl post velvyslance USA v Praze neobsazený, ambasádu dočasně vedla chargé d'affaires Christy Agorová.