Sněmovnu čeká debata o korespondenční volbě. Protáhnout se může na několik dní

Poslanci budou jednat o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Zákonodárci ve středu na mimořádném jednání otevřou korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Zatímco koalice avizuje odhodlání návrh prosadit, opozice otevřeně mluví o obstrukcích. Obě strany přesto ujišťují, že chtějí hledat dohodu. Dolní komora by ale opět mohla jednat o jednom návrhu řadu dní a také v noci.

Sněmovní harmonogram pro příští týden přitom počítá i s řádnou, pravidelnou schůzí. Svolaná je jako obvykle na úterý odpoledne. Vzhledem k mimořádným jednáním to ale zřejmě bude jediný den, který jí poslanci věnují.

Během řádné schůze se ale zřejmě opět protáhne debata o jejím pořadu. Opozice totiž i teď plánuje navrhovat mimořádné body. Koalice chce přitom na začátku hlasovat o hlubinných úložištích radioaktivního odpadu. Návrh s úpravami vrátil Senát.

Ve středu ráno pak přijde na řadu nejočekávanější část jednání. Mimořádná schůze s jediným bodem na programu – korespondenční volbou. „Bude to několik dnů. Jestli to bude i několik nocí, to uvidíme. Jako hlavní předkladatel jsem připravený návrh zdůvodnit, jako vláda si za ním stojíme,“ ujišťuje ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

„Budeme se snažit se dohodnout i na nějakém důstojném průběhu, aby nebyla sněmovna paralyzována, abychom se dopředu dohodli na konkrétním průběhu schůze i na vidině jejího konce. Nelze připustit, že by se tu jednalo týdny a týdny bez toho, abychom dospěli k závěru,“ říká předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Protáhne se už samotný úvod schůze, kdy mohou vystoupit jen politici s přednostními právy. „Máme čtyři, myslím, že budou všechna využita,“ potvrzuje předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Také šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala potvrdil, že zástupci tohoto hnutí „budou mluvit dlouho“.

„Myslím, že se klidně můžeme dohodnout, že nebudou noční jednání. Ale vyžaduje to vstřícnost obou stran,“ nabádá předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

ANO korespondenční volbu dřív chtělo, teď věc vidí jinak

Stejně jako současná vláda, měla korespondenční volbu v programovém prohlášení i ta minulá, kterou vedlo hnutí ANO. Podle jeho politiků se ale pohled na věc s dalšími poznatky změnil. Tvrdí, že úprava může narušit ústavní principy voleb. „Když jdete za plentu, je jasné, že jste to vy, předložila jste občanský průkaz, je jasné, že jste tam sama, že vám nikdo nekouká přes rameno,“ argumentuje proti korespondenčnímu hlasování Alena Schillerová.

„Když se jede s přenosnou urnou do nemocnice, k někomu domů, tam plenta taky není. Plenta má zajišťovat, aby na mě nekoukal stát, respektive ta volební komise,“ namítá předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Ve hře je zkrácení řečnické doby


Opozice chystá dlouhé projevy. Během dne může žádat i až dvouhodinovou pauzu na jednání klubu. „Jsme přesvědčeni, že korespondenční volba je protiústavní krok. Budeme dělat všechno pro to, aby nebyla schválena,“ ujišťuje Radim Fiala (SPD).

I koalice se už chystá na náročný sněmovní týden. Už dřív prohlasovala například zkrácení řečnické doby. To může být ve hře i nyní. „Domnívám se, že budeme jednat do nočních hodin. Strategie je jednoduchá: musíme vydržet,“ dodává předseda poslaneckého klubu lidovců Aleš Dufek.

Ani to ale nebude poslední schůze v následujícím týdnu. O svolání další mimořádné požádali i poslanci opozičního ANO. Jednat chtějí například o příspěvku na péči. Jednání má začít po skončení nebo přerušení schůze ke korespondenční volbě. Nejpozději ale v pátek v podvečer.