Sněmovna souhlasila s pevným termínem regionálních a senátních voleb

Poslanci kývli na ústavní volební novelu, která stanoví pevný termín pro komunální, krajské a senátní volby, a to na konec prvního říjnového týdne. Zajistí i větší stálost senátních volebních obvodů. Části voleb se tak zřejmě budou od roku 2026 konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Během pátečního jednání projednala dolní komora i zvýšení rodičovského příspěvku, vzrůst má o 50 tisíc korun.

Zákonodárci na pátečním zasedání projednali ústavní novelu o pevném říjnovém termínu regionálních voleb, schválili ji bez úprav. Důvodem zakotvení termínu je snaha zabránit tomu, aby se podle současných pravidel přibližovaly směrem k létu.

Ústavní novela počítá s tím, že hranice 81 senátních volebních obvodů bude možné změnit zákonem pouze jednou za dvanáct let. Má to podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zamezit tomu, aby lidé z obcí kvůli jejich přesunům mezi obvody v důsledku změn počtu obyvatel volili senátory častěji než jednou za šest let, nebo naopak méně často.

Obdobnou úpravu navrhovala už bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Sněmovna ji ale v předvolebním složení nestihla projednat. Pro definitivní přijetí novely je ještě nutný souhlas Senátu.

Možnost danit zisky nadnárodních firem a novela zákona o DPH

Na základě zákona o dorovnávací dani, který také v pátek schválila sněmovna, Česko zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí v tuzemsku. V účinnost má vstoupit k poslednímu dni letošního roku, musí jej ale ještě projednat horní komora a podepsat prezident. 

Dolní komora v pátek také kývla na novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), podle níž by poskytovatelé platebních služeb měli od příštího roku poskytovat finanční správě informace o platbách za přeshraniční internetové nákupy. Novela převádí do českého práva evropskou směrnici, která má přispět k účinnějšímu boji proti podvodům při platbách DPH.

Vláda uvádí, že za naprostou většinu nákupů přes internet, které uskuteční spotřebitelé v EU, zaplatí prostřednictvím poskytovatelů platebních služeb. Poskytovatelé proto mají k dispozici sadu údajů o příjemci platby, částce i zemi původu platby, což je důležité hlavně v případech, kdy se plátce a příjemce nacházejí každý v jiné zemi. Finanční úřady pak tyto informace potřebují k tomu aby mohly odhalovat podniky zapojené do podvodu s DPH a ke kontrole povinností ohledně DPH.

Předlohy, na které se nedostalo, budou poslanci řešit za týden na mimořádné schůzi, kterou šéfka dolní komory v pátek svolala. Na programu je třeba právě novela, která má omezit výpadky léčiv nebo návrh na pravidelné valorizace odměn regionálních zastupitelů.

Ostrá hádka Babiše a Pekarové Adamové

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Andrej Babiš se ještě před schvalováním programu ostře pohádali. Babiš vinil z neschopnosti kvůli nedostupnosti některých léků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Pekarová Adamová se ho zastávala a zmínila počet obětí covidu za Babišova bývalého kabinetu. Spor provázelo i bouchání poslanců do lavic. 

„Vy jste dnes opět prokázala, že vy jste osoba, která rozděluje tuto sněmovnu,“ vzkázala Pekarové Adamové předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob vyzýval k ukončení podle něho nesmyslné slovní přestřelky. „Přímost se pozná tím, že se dokážete člověku podívat do očí, já to dokážu, ale viděl jsem, že vy ne,“ vzkázal Babišovi.