Sněmovna bude projednávat dva způsoby, jak organizovat referendum

Události | Události | 120 (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO připravilo dva návrhy, jak organizovat celostátní referendum. První přichází s možností hlasovat o důležitých otázkách v obecné rovině, druhý ošetřuje konkrétní témata, mezi nimi přijetí eura. Mimořádně se kvůli nim sejde sněmovna, ani jeden z návrhů přitom nemá šanci na úspěch. Souhlasí jen hnutí SPD, a i to v předlohách požaduje úpravy.

Hnutí ANO v nejnovějším návrhu žádá, aby se lidé mohli podobně vyjádřit také ke korespondenční volbě, přijetí eura, evropskému migračnímu paktu nebo právu veta v Unii. Závazný má být výsledek pro státní orgány v případě, že na otázku odpoví nadpoloviční většina hlasujících.

„Návrh obsahuje, aby tomu tak bylo současně s parlamentními volbami v roce 25 a aby o těch klíčových otázkách, které se tady kladou, do té doby žádný státní orgán nerozhodl,“ vysvětluje předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

Ke schválení předloženého ústavního zákona bude ve sněmovně potřeba souhlas minimálně 120 poslanců.

Spolu proti

Už teď je jasné, že opoziční hnutí nemůže počítat s těmi z koalice Spolu. „Nepovažuji to za naléhavá témata, nemyslím si, že to jsou věci, které by měla sněmovna v této situaci řešit teď s takovouto prioritou,“ nechal se slyšet ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj jde opozici ve skutečnosti o obstrukce.

„Já jsem přesvědčený, že hnutí ANO tyto návrhy nemyslí vážně a že je to spíš snaha vykrádat hlasy SPD,“ dodává místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„My jsme zastánci místních referend, určitě tam mají svůj smysl, ale vnímáme velká rizika u zákona o celostátním referendu i u tohoto konkrétního materiálu,“ říká předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podobně to vidí i největší partner v koalici. „Jsem přesvědčený o tom, že všechna ta témata jsou zvládnutelná v režimu naší standardní zastupitelské demokracie,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ostatní strany chtějí jiné provedení

Piráti i Starostové se debatě o všelidovém hlasování nebrání – s předloženým návrhem opozičního hnutí ale také nesouhlasí.

„Nemám problém s celostátním referendem v nějaké věci, která ale doposud nebyla rozhodnuta nebo má nějaký celospolečenský dopad,“ vysvětlil ministr pro místní rozvoj a předseda strany Ivan Bartoš (Piráti).

„V této podobě, předkládáno s korespondenční volbou, bych si to opravdu představit neuměl. Protože ta je tam zařazená, a to z toho kouká z každé kapsy, zcela účelově,“ dodal ministr vnitra a šéf hnutí Vít Rakušan (STAN).

Změny naopak podporují zástupci SPD, chtějí ale v rámci pozměňovacího návrhu vložit možnost hlasovat o všech otázkách, na které by lidé sesbírali dostatek podpisů.

Návrh ANO teď posoudí vláda – ze zákona na to má třicet dní. Kdy se k němu vyjádří i poslanci, zatím jasné není. Hned několik předloh k zavedení obecného referenda projednali poslanci už v minulém volebním období. K závěrečnému hlasování se ale nedostali.