Sněmovna ani druhý den nedokončila první čtení vládního konsolidačního balíčku

Poslanci pokračovali v jednání o vládním úsporném balíčku, debata zatím trvá zhruba 22 hodin. Do rozpravy se v úvodním kole hlásili hlavně zástupci opozice, kteří vládní předlohu kritizují. Jednání o návrhu zákona, který má podle vlády zlepšit stav veřejných financí, skončilo těsně před půlnocí ze čtvrtka na pátek. Mimořádná schůze byla přerušena do pátečních devíti hodin ráno.

V podvečer vystoupil ve sněmovně s projevem premiér Petr Fiala (ODS). Premiérovu reakci vyvolalo vystoupení Aleše Juchelky (ANO), jenž vzhledem k různým možným avizovaným změnám balíčku mluvil o chaosu. Juchelka také uvedl, že jediný člen vlády, který vzal vážně úspory, je ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Každý důchodce totiž díky němu dal do státního rozpočtu sedm tisíc korun průměrně, když se změnily navzdory legitimnímu očekávání u všech seniorů valorizace, což bude řešit Ústavní soud,“ prohlásil Juchelka.

„Když někdo, pane poslanče Juchelko, čte záložky knih a nečte ty knihy, tak sice může vypadat velmi vzdělaně a zasvěceně, ale o těch knihách, o té literatuře neví nic,“ prohlásil předseda vlády. „Žádnou změnu jsme v něm (balíčku) neudělali a žádnou změnu jsme ani dosud neohlásili,“ zdůraznil Fiala. Předseda vlády připustil, že ve sněmovním druhém čtení by mohla koalice navrhnout opravu věcí, „které se třeba nepodařily“. „Žádný zmatek tu není, celá koalice stojí za konsolidačním balíčkem,“ ujistil.

Události: Debata o konsolidačním balíčku ve sněmovně (zdroj: ČT24)

V odpolední debatě opoziční poslanci a poslankyně obsáhle řešili například zdanění zájmových včelařů, vysokou cenu dálničních známek či to, do jaké daňové sazby by měly patřit ženské hygienické pomůcky.

Poslankyně KDU-ČSL Romana Bělohlávková v reakci na vystoupení Ivany Mádlové (ANO) v této souvislosti oznámila, že lidovci chtějí v konsolidačním balíčku přeřadit kojeneckou vodu, dětské pleny a právě ženské hygienické potřeby do snížené sazby DPH. „Pevně věříme tomu, že v rámci jednání K15 (jednoho z formátů koaličních schůzek) najdeme pochopení a podporu všech našich koaličních partnerů,“ nechala se slyšet Bělohlávková.

Projednávání balíčku sněmovna přerušila o půlnoci na čtvrtek po zhruba deseti hodinách od zahájení jednání o předloze. V noci se do debaty hlásilo ještě 36 poslanců z původních pěti desítek, do rána jeden přibyl. 

Premiér Fiala ve čtvrtek novinářům řekl, že debata může být ještě velmi dlouhá, ale koalice s tím počítá. „Jsme připraveni vytrvale argumentovat a vládní většina je připravena prosadit ozdravný balíček, protože je to nutné. Není jiná cesta,“ uvedl. Zopakoval, že kabinet připouští v balíčku opravy chyb a záležitostí, které by mohly mít jiný než zamýšlený dopad. „Ale nikdo nečekejte, že ustoupíme tlaku zájmových či profesních skupin a uděláme zásadní změny,“ varoval předseda vlády.

Fiala: Příští roky rozhodnou o naší budoucnosti

Fiala dopoledne předstoupil před poslance, mimo jiné řekl, že právě schvalovaný balík je „teprve začátek“. „Příští roky rozhodnou o naší budoucnosti,“ zdůraznil. Vládní plán podle něj obsahuje vyvážená opatření, která sice logicky nejsou populární, ale nikoho existenčně neohrozí. Ozdravení veřejných financí je nutnou podmínkou pro cestu k prosperitě, jinak by byla ohrožena, zmínil premiér, který zároveň jejich stav označil za katastrofální.

Jeho vystoupení vyvolalo smršť reakcí opozičních poslanců, jeho slova kritizoval například exministr Karel Havlíček (ANO). Někteří zákonodárci Fialovi vyčetli, že se snad neúčastnil středečního jednání, jinak by nemohl s podobným projevem vůbec vystoupit. Místopředseda klubu SPD Radek Rozvoral pro změnu řekl, že kabinet by měl začít šetřit u sebe. „Vláda jde balíčkem proti lidem,“ prohlásil. Kolem poledne měl dlouhý projev i předseda poslanců SPD Radim Fiala, který se nechal slyšet, že vládní balíček nebude mít pozitivní, ale negativní vliv.

Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová už dříve během jednacího dne novinářům řekla, že na odpoledním jednání grémia navrhne s ohledem na zaměstnance sněmovny a dodržování zákoníku práce právě jednání maximálně do půlnoci, jako tomu bylo ve středu.

Opozice balíček kritizuje opakovaně a už také navrhla, aby ho sněmovna zamítla již v nynějším prvním čtení. Poslanci budou hlasovat i o návrhu na vrácení návrhu zákona vládě k dopracování, což se obecně pokládá za mírnější formu zamítnutí. Vzhledem ke koaliční většině se očekává, že dolní komora pošle balíček k projednání do výborů.

Zástupci opozičních ANO a SPD tvrdí, že vláda balíčkem pouze zvyšuje daně lidem, firmám a podnikatelům. Na vystoupení opozičních řečníků, zejména pokud se týkají konkrétních bodů obsažených v předloze, často reagují představitelé vládního tábora formou faktických poznámek.

Soubor opatření navrhovaných kabinetem má zlepšit stav státního rozpočtu v příštím roce celkem o 97,7 miliardy korun a v příštích dvou letech dohromady o 150,7 miliardy korun. Předpokládá se ale, že balíček dozná ve sněmovně některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

Při středeční debatě nejprve vystupovali řečníci s přednostním právem. Jednání provázely také slovní půtky mezi opozicí a koalicí i vzájemná kritika za hospodaření státu. První řádně přihlášený poslanec se dostal k řečništi po asi sedmi hodinách od začátku debaty, tedy až večer.