Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.

„Další plošné screeningové testování ve školách se uskuteční na podzim, a to pravděpodobně ve stejném režimu jako v září, to znamená tři kola s možností volby PCR testů s finančním příspěvkem ministerstva školství,“ napsal Berka. 

Tři kola testování školáci absolvovali po nástupu do škol na začátku září. Pokud se školy rozhodly pro využití antigenních testů, dodal jim je stát. Pokud chtěly přesnější PCR testy, musely si je zajistit samy, ministerstvo školství jim pak na ně přispívalo.

Školský resort o termínu dalšího očkování podle Ondřeje Macury z tiskového odboru žádné informace nemá. „Za resort (zdravotnictví) nicméně opakovaně upozorňujeme na to, že rozhodnutí musí být oznámeno s dostatečným časovým předstihem tak, aby bylo možné zajistit distribuci dostatečného počtu testů do jednotlivých škol,“ poznamenal.

Co se týče samotného režimu testování, ten si podle něj školy už vyzkoušely na začátku školního roku a byl většinou zcela bez problémů.

Z tří milionů testů bylo pozitivních přes čtyři sta

Po zářijovém testování školáků bylo potvrzeno 438 pozitivních případů, 290 na základních a 148 na středních školách. Celkově bylo provedeno téměř 3,2 milionu testů. Záchyty případů nákazy koronavirem tehdy nerostly, v plošném testování se tedy nepokračovalo.

Počty nových nákaz v Česku ale v poslední době stoupají, v úterý laboratoře odhalily 1108 nakažených. Je to nejvyšší nárůst od 18. května. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného je 1,33. Zvyšuje se i takzvané incidenční číslo, tedy počet případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za týden. Stouplo na 49 případů.

Oficiální čísla ukazují, že jedním z hlavních ohnisek nákazy je momentálně Praha. Podle pražských hygieniků je největší problém nárůst nově nemocných mezi dětmi. „Problém není v absolutním počtu nemocných nebo lidí v nemocnicích, ale ve školách. Měli jsme nejdéle uzavřené školy v celé Evropě a nejvíce postižená je kategorie od 6 do 11 let,“ uvedl v pořadu Události, komentáře primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Testování ve školách by měly řídit samosprávy

„V karanténě máme v Praze podle oficiálních čísel hygieny něco přes 1 700 žáků a 17 pedagogů. Nejvyšší počet postižených škol je na Praze 4, potom v Praze 5 a Praze 9,“ doplnil Hřib.

Situace je podle něj závažná, protože neprobíhá pravidelné testování ve školách. „Napsali jsme vládě, aby zajistila systém proplácení testování u žáků tam, kde se situace zhoršuje,“ připomněl Hřib.

Dodal, že by o testování ve školách měli rozhodovat samosprávy společně s místní hygienou. S testováním v režii obcí, měst a krajů ve školách souhlasí i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol a ředitele ZŠ Pečky Luboše Zajíce plošné testování smysl má. „Antigenní testy, byť nejsou úplně spolehlivé, tak některé případy zachytí. Nemyslím si ale, že je dobře, že testování probíhá jen ve školách,“ konstatoval.