Školáky čeká plošné testování na covid i v říjnu a listopadu

UDÁLOSTI: Žáky a studenty čekají během podzimu nová dvě kola testování (zdroj: ČT24)

Bezmála tisíc dětí je nyní v karanténě kvůli prokázané nákaze covidem-19 v jejich školní třídě. Uzavřením konkrétní třídy nejčastěji končí pozitivní test jejího žáka, k uzavření celé školy přistupují hygienici letos jen zřídka. Zatím tak učinili ve dvou případech. Zda se situace ve školách nehorší, chce ministerstvo zdravotnictví zjistit dalšími dvěma koly plošného testování, plánuje je na říjen a listopad.

Všechny děti ve školách se testovaly na covid-19 dvakrát až třikrát – podle druhu testů – v prvních dvou zářijových týdnech. Poté už se testování týkalo jen jednotlivých škol nebo tříd, kde se nákaza objevila. Například pražská ZŠ Chmelnice, která byla kvůli většímu rozšíření covidu celá uzavřena, bude po znovuotevření opět testovat všechny své žáky. Ale na příští měsíce chystají úřady i opakované celoplošné testy.

„Zatím plánujeme, že by jedno kolo mohlo proběhnout v říjnu, jedno v listopadu. Ale nemáme ještě konkrétní termín. Byl by to screening, abychom zmapovali, jaká je situace plošně,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Resort školství již připravuje objednávku více než milionu a půl antigenních testovacích sad.

Vláda by se také měla vrátit k otázce ošetřovného pro rodiče dětí ze zavřených tříd. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla, aby dostávali osmdesát procent mzdy po celou dobu, kdy se jejich děti budou učit doma. Nyní mají nárok jen na šedesát procent mzdy, a navíc jen na devět dní, jenomže hygienici obvykle nařizují karanténu spolužákům nakažených dětí na dva týdny.

S žádostmi o ošetřovné si navíc leckdy nevědí rady rodiče, ale jasno v nich nemají ani úředníci. „Nejdřív mi řekla hygiena, že si mám stáhnout formulář, ale formulář, který je na webových stránkách, se vztahuje pouze na uzavření celé školy, nikoliv pouze třídy. Pak jsem volala na okresní správu, kde si sami nebyli jisti. Kontaktovali mě zpětně, aby mi řekli, že všechno řeší lékařka,“ popsala svoji anabázi Šárka Bednářová, jejímuž synovi hygienici nařídili karanténu. Nepříjemným překvapením byla pro ni i výše ošetřovného, která je menší než v době plošného uzavření škol.