Senioři zaplňují po covidové pauze univerzity třetího věku. Zajímá je medicína či historie

Do lavic univerzit třetího věku se po dvou letech protiepidemických restrikcí vracejí senioři. Některé školy se těší dokonce ještě většímu zájmu než před vypuknutím pandemie covidu-19. České televizi to potvrdilo několik univerzit, které kurzy a studijní programy celoživotního vzdělávání nabízejí. Seniory nejčastěji lákají témata spojená s historií a medicínou či jazykové kurzy. Pro nadcházející akademický rok je na některých univerzitách stále možné podat přihlášku.

„Senioři preferují spíše osobní kontakt s vyučujícím. Účast na přednáškách také berou jako společenskou událost, kdy se potkají se svými přáteli,“ řekl mluvčí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Štěpán Kuděj. Nejinak je tomu i na Masarykově univerzitě v Brně. Podle tamní vedoucí oddělení celoživotního vzdělávání Svatavy Kalné je největší zájem právě o prezenční přednášky.

„Po pauze způsobené covidem evidují všechny fakulty buď stejný, nebo i zvýšený zájem o kurzy univerzity třetího věku,“ sdělila mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Gabriela Sýkorová Dvorníková. Zároveň dodala, že zájem je tak velký, že některé programy jsou už teď zcela zaplněné.

Senioři se on-linu nebojí

Vyšší zájem o studium programů celoživotního vzdělávání eviduje i Masarykova univerzita. „Věříme, že je to i tím, že senioři již mají zkušenosti s on-line výukou a nebojí se případného přechodu do distanční formy studia, pokud by tato situace na podzim opět nastala,“ konstatovala Kalná. Podle ní byl během pandemie zájem o studium až o padesát procent nižší.

I v současné době ale některé přednášky probíhají on-line. Podle mluvčí Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Šárky Staré je to zejména z praktických důvodů. „Během pandemie se totiž mnoho posluchačů nejen naučilo využívat moderní technologie, ale řada z nich také objevila určitou praktičnost v tom, že i když například z důvodu péče o druhého člověka nebo ze zdravotních důvodů nemohou na delší dobu odcházet z domova, on-line přednášky se zúčastnit mohou,“ upřesnila.

Oblibě se těší i jazykové kurzy

Posluchače přednášek ZČU tradičně podle Staré nejčastěji zajímají témata spojená s medicínou či historií. Konkrétně je láká zejména regionální historie, psychologie či témata týkající se zdravého životního stylu. I na pražské Univerzitě Karlově je podle jejího mluvčího Petra Podzimka největší zájem o programy týkající se historie a medicíny. Tento fenomén se projevil na všech oslovených univerzitách.

Nově však mírně vzrostl zájem o jazykové kurzy. „Podíváme-li se na předměty, o něž bývá zájem spíše menší, zaznamenaly drobný nárůst jazykové kurzy, konkrétně němčina,“ přiblížila mluvčí ZČU Stará. Na Univerzitě Palackého se senioři podle Sýkorové Dvorníkové zajímají hlavně o angličtinu.

Zájemci o studium kurzů a programů univerzit třetího věku v nadcházejícím akademickém roce mají na některých školách stále možnost podávat přihlášky. Třeba Masarykova univerzita má přihlašování otevřené do 30. června. Kurzy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích mají volná místa v řádu jednotek až desítek a je možné se do nich přihlásit do konce prázdnin či konce září a začátku října.