Senátor Hlavatý se stal poslancem, teď chce zpět do Senátu. Má osm vyzyvatelů

Bývalý senátor a novopečený poslanec za hnutí ANO Jiří Hlavatý, který se po usednutí ve sněmovně chce vrátit do horní komory, bude mít v doplňovacích senátních volbách osm vyzyvatelů. Voliči na Trutnovsku zamíří k urnám 5. a 6. ledna, pokud první termín nedá jasného vítěze, druhé kolo proběhne o týden později.

Pod obvod 39 Trutnov spadají kromě Trutnovska i některé obce na Náchodsku a přihlášky k registraci mohli kandidáti podávat do 20. listopadu do čtyř odpoledne. Jak informoval Jiří Masařík z trutnovské radnice, jména kandidátů místní městský úřad zveřejní až po vydání rozhodnutí o registraci kandidátky.

„Jde o kandidáty ČSSD, KSČM, ODA, Starostové a nezávislí (STAN), Česká pirátská strana, hnutí ANO 2011, SPD Tomia Okamury a Nezávislá iniciativa (NEI),“ dodal Masařík s tím, že devátý je nezávislý kandidát.

Z dřívějších prohlášení zástupců hnutí a politických stran vyplývá, že ve volbách se střetnou například vrchlabský starosta Jan Sobotka, který kandiduje za Starosty a nezávislé (STAN) s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS, místostarosta Úpice nominovaný ČSSD Karel Šklíba, majitelka tiskárny Luďka Tomešová za Okamurovu SPD nebo kandidátka komunistů Iva Řezníčková s přímou podporou Strany práv občanů (SPO). Za NEI kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová.

Hlavatý mluvil o návratu do totality

Lednové doplňovací volby proběhnou v paradoxní situaci. Konají se kvůli senátorovi Jiřímu Hlavatému, kterému po zvolení do Poslanecké sněmovny mandát v horní komoře zanikl, Hlavatý se jich ale znovu účastní. O tom, že o senátorský mandát kvůli poslaneckému křeslu přijde, totiž podle svých slov nevěděl.

„Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně, nebo zůstanu senátorem,“ uvedl v bezprostřední reakci pro Deník. „Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat. Nikoliv, aby jim zákon nařizoval, že zvolením jim mandát automaticky končí. Takhle jsem se stal obětí.“

Generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové nad Labem Hlavatý se do horní komory dostal v říjnu 2014 a zasedal v senátorském klubu ANO. Ten se po jeho odchodu zmenšil na šest členů a volby uprázdnily i Hlavatého místo v hospodářském výboru.

Nadcházející hlasování vybere Hlavatého nástupce, případně rozhodne o politikově comebacku po zbytek šestiletého mandátu započatého před třemi lety – čili do voleb v roce 2020. O poslanecký mandát by Hlavatý (za předpokladu, že nedojde k předčasným volbám) přišel v roce 2021.