Rozpočtovou novelu rezort financí předloží vládě na přelomu února a března, řekla ministryně Schillerová

Události: Schillerová předloží vládě na přelomu února a března novelu letošního státního rozpočtu (zdroj: ČT24)

V Lánech jednal poradní tým prezidenta Miloše Zemana. Na schůzi byli pozváni premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Tématem schůzky bylo začlenění takzvaného daňového balíčku do letošního státního rozpočtu. Balíček s účinností od začátku roku mimo jiné zrušil superhrubou mzdu, a tím snížil daňové příjmy, dříve schválený rozpočet s tím ale nepočítá. Novela letošního rozpočtu se započtením dopadů daňového balíčku bude podle ministryně financí Schillerové předložena vládě na přelomu února a března.

Hlavním tématem jednání byla novela zákona o státním rozpočtu, která by reflektovala přijetí takzvaného daňového balíčku. Podle ministryně financí Schillerové rezort nejprve zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Teprve poté začne pracovat na novele o státním rozpočtu, která zahrne dopady schváleného daňového balíčku. „Nemá cenu nějaká předběžná čísla, která mohou být ještě upravena, publikovat,“ uvedla. 

Ministryně zatím nechtěla upřesnit, jak velký schodek by posléze měl rozpočet na letošní rok zahrnovat. Příjmová stránka rozpočtu je ale podle ní víceméně odhadnutelná, podstatná bude výše výdajů s ohledem na čerpání peněz z programů na podporu ekonomiky kvůli dopadům koronavirové epidemie.

„Pokud by pokračovaly vládní restrikce, tak potřeba těch peněz bude samozřejmě větší,“ uvedla Schillerová. Zvažuje se podle ní také to, že po ukončení současných covidových programů by je mohl nahradit ideálně nějaký plošný program. Ministryně dodala, že 28. ledna bude věc posuzovat výbor pro rozpočtové prognózy.

Podporu pro novelu bude hledat jak u vládní ČSSD, která daňový balíček nepodpořila, tak u ostatních stran ve sněmovně. „Jakákoliv opozice by měla zvážit podporu toho rozpočtu, protože chodí neustále s nějakými návrhy na zvyšování podpor a na další kompenzace,“ řekla ministryně.

Druhá Babišova vláda zatím všechny své rozpočty prosadila díky komunistům. Ti ale novelu právě kvůli daňovému balíčku podpořit nechtějí. „Tu podporu vnitřní spotřeby lze udělat i jinak než to, jakým způsobem prošlo zrušení superhrubé mzdy,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

V Lánech se mluvilo také o rozpočtu za loňský rok, ministryně podle svých slov vysvětlovala expertnímu týmu především rozdíl mezi plánovaným půlbilionovým schodkem rozpočtu a reálným výsledkem 367 miliard. Podle ní tento rozdíl učinily větší příjmy rozpočtu, menší byl podle ní naopak propad výběru daně z přidané hodnoty.

Zeman balíček nepodepsal ani nevetoval

Prezident Zeman na rozdíl od rozpočtu daňový balíček nepodepsal ani nevetoval s poukazem na to, že daňová změna může prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí. Způsob přijetí balíčku, který stejně jako rozpočet nabyl účinnosti počátkem roku, napadla skupina senátorů u Ústavního soudu.

Schválený státní rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 320 miliard korun při příjmech ve výši 1488,3 miliardy korun. Nejsou v něm ale zahrnuty dopady daňového balíčku, který nahradil superhrubou mzdu zdaněním příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent nebo zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka o 3 tisíce korun. Rozpočtové příjmy se tím sníží letos o 87,5 miliardy korun. Vyřešit by to měla chystaná rozpočtová novela.