Respirátory bychom mohli odkládat v polovině března, řekl Maďar. Podle Tachezy hrozí návrat delty

OVM: Nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování, shodli se Maďar a Tachezy (zdroj: ČT24)

Vláda uvolňuje opatření proti šíření covidu. Tento týden skončila povinnost prokazovat se covidovými certifikáty, příští týden skončí testování ve školách a firmách a následně se zvýší počet účastníků na kulturních akcích. Podle epidemiologa Rastislava Maďara mají postupné uvolňovací kroky smysl a za příznivé situace bychom mohli v polovině března někde odložit i respirátory. S viroložkou Ruth Tachezy se v Otázkách Václava Moravce shodl, že nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování.

Epidemiolog, děkan lékařské fakulty Ostravské univerzity a člen Národního institutu pro zvládání pandemie Rastislav Maďar uvedl, že vláda má při uvolňování protiepidemických opatření stále nohu na brzdě. „Pokud by se cokoliv zhoršilo, je možné ještě navrhovat oddálení opatření,“ řekl. Upozornil také, že u starších lidí je reprodukční číslo poměrně vysoké a ještě nějakou dobu podle něj budou končit v nemocnicích. „Je to dojezd, se kterým můžeme počítat, i proto bylo možné naplánovat už konkrétní rozvolnění, ale s nohou na brzdě,“ míní.

Podle viroložky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Ruth Tachezy je nebezpečné si myslet, že omikron je varianta, která už lidstvo pomalu vrací k normálnímu stavu. „Že se nám jeví omikron mírnější, je především proto, že máme část populace promořenou a část populace vakcinovanou,“ je přesvědčena. Upozornila, že virus se stále mění, není tedy možné předpokládat, jak bude situace vypadat v budoucnu.

Vidí chybu v mediální komunikaci, kdy se v médiích ihned objevilo rozhodnutí soudu, že přijde uvolnění opatření, i s přesným stanovením dat. Podle ní to lidem dává pocit, že opatření už nejsou potřeba a všichni jsou v bezpečí. „Lidé teď nabyli dojmu, že není potřeba se vakcinovat a žádným způsobem se chránit, z mediálních výstupů, to si myslím, že je velmi nebezpečné.“

Podle Maďara už jsme v Česku v pozici, kdy můžeme opatření uvolňovat. „V několika vlnách jsme schopni dostat se do poměrně běžného stavu jen s respirátory a určitými opatřeními na hromadných akcích,“ myslí si. Pokud se bude naplňovat predikce, a nedojde na nejhorší scénář, mohli bychom podle něj někde opouštět respirátory v polovině března.

Delta se může začít zase šířit

Podle viroložky omikron variantu delta nevytlačil zcela. „Můžeme se dopracovat do situace, kdy se z určitých neproočkovaných komunit začne delta znovu šířit. Je jí malinko, nemusí to být teď vidět, ale je možné, že se delta může znovu začít šířit. Proti ní vakcíny fungovaly lépe než proti omikronu, v té chvíli tedy bude důležité, aby lidé, kteří nejsou očkovaní, se do té doby proočkovali,“ zdůraznila.

Země, kde přistupují k rušení protiepidemických opatření, mají proočkovanost vyšší než sedmdesát procent. Česká republika má proočkováno šedesát tři a půl procenta obyvatel. Booster má v Česku 36 procent lidí. Část populace bere jako argument proti posilující dávce, že omikron imunitu získanou tímto očkováním proráží. „Když jste očkován boosterem, máte každopádně o padesát procent menší pravděpodobnost, že se znovu nakazíte. Tím pádem pomáháte omezit cirkulaci viru v populaci,“ oponuje Tachezy.

Je podle ní možné, že přijde nová vakcína, která bude očkovat proti jinému sérotypu. „Omikron už je natolik jiný, že se začíná mluvit o tom, že je to jiný sérotyp,“ vysvětlila. Pokud varianta delta úplně nevymizí, je podle Tachezy její návrat stále možnost. Je také možné, že se virus zrekombinuje. „Když cirkulují kmeny v jednom jedinci, je možné, že tam dojde k výměně genetického materiálu,“ vysvětlila.

Booster má smysl

Podle Maďara je při vývoji jakékoli vakcíny primární cíl zabránit zvyšování počtu hospitalizací a úmrtí, ne zabránit přenašečství. „Pokud to přinese jako dodatečný benefit i to, že to snižuje infekčnost člověka, je to benefit navíc,“ uvedl. „Ti, co jsou očkováni, mají long covid mnohem méně často, téměř vůbec. Je to ochrana nejen proti akutním následkům nemoci nebo akutnímu průběhu, ale i tomu, čeho se bojíme následně, že to bude ještě s odstupem času zahlcovat nemocnice,“ řekl.

Podle Maďara se strategií, jak zvyšovat procento lidí s posilující dávkou, zabývají expertní skupiny. „Vláda má mezioborovou skupinu, která navazuje na odborná doporučení a snaží se přijít s tím, jak to populaci komunikovat, aby míra akceptace byla vyšší.“ Booster teď ještě podle něj má smysl, rozočkovávat první dávku je na hraně. „Pokud teď se nestihne booster dávka, určitě bych to doporučil před začátkem podzimní sezony,“ uvedl.