Propíchnout sociální bubliny. Názorové protivníky spojí akce Česko si povídá

Začala akce Česko si povídá, má lidi vytrhnout ze sociálních bublin (zdroj: ČT24)

Vytáhnout lidi z bublin na sociálních sítích a přimět je ke společné diskuzi – to je cílem akce s názvem Česko si povídá. Při ní si k jednomu stolu sednou lidé s naprosto odlišnými názory. Akci pořádá společnost HateFree Culture. Koordinátorka projektu Bohdana Rambousková v Událostech, komentářích řekla, že veřejná diskuze v Česku je na tom podobně jako kdekoliv jinde v Evropě. Společnost se podle ní polarizuje, čehož politici velmi šikovně využívají.

„Všichni se tak trochu schováváme na sociálních sítích, ale i v reálu v těch našich názorových bublinách. Je nám to tak samozřejmě příjemnější. My máme pocit, že to není celý svět a že je na čase, vzpomenout si na to, jak to bylo dřív, jak jsme se dřív setkávali mnohem víc mimo sociální sítě tváří v tvář, při vyslovení názoru jsme se dívali jeden druhému do očí,“ uvedla Rambousková.

Cílem projektu je podle koordinátorky zjistit, jestli si lidé ještě dokáží naslouchat. „Dvojice dá dohromady náš algoritmus. Ten vyhodnotí odpovědi na devět vstupních otázek, které každý účastník musí vyplnit. Naším cílem je dát dohromady dvojice, které budou mít co nejodlišnější názory,“ popsala s tím, že společnost vybrala takové otázky, aby na ně v ideálním případě polovina lidí odpověděla ano a druhá ne. Druhým parametrem je, aby účastníci bydleli od sebe maximálně 30 kilometrů. 

Diskuze by měla být v režii každé jednotlivé dvojice, která se v rámci projektu sejde například u kávy. „Diskusní víkend, kdy se dvojice sejdou, je stanoven na 18. a 19. června. Potom je už na každé dvojici, která na sebe dostane e-mail, aby se shodla na místě a čase setkání. Samozřejmě také na tom, o čem si budou povídat,“ přiblížila Rambousková. 

Cílem akce není vnutit někomu svůj názor, upozorňuje koordinátorka

Koordinátorka projektu je přesvědčena o tom, že v případě osobního setkání nebude diskuze tak vyhrocená, jak by byla například v komentářích na sociálních sítích. „Akce Česko si povídá je sice experimentem u nás, ale proběhla už ve více než třiceti zemích po celém světě. Od majitelů licence víme, že zatím v žádné zemi nedošlo k žádnému násilí nebo vyhroceným situacím,“ řekla.

Často se podle Rambouskové stává, že dvojice se podvědomě vyhýbá tématům, o kterých ví, že na nich nebude názorová shoda. Stává se tak, že si lidé často povídají o normálních věcech. „Cílem projektu není to, bychom člověka přesvědčili o svých názorech, ale naopak ten přínos bude, když se přesvědčíme o tom, že i s člověkem s opačnými názory, kterého máme tendenci považovat za nevzdělaného či za oběť dezinformací, můžeme strávit poměrně příjemnou hodinu, která bude přínosem,“ uvedla. 

Registrace do projektu běží už od 1. května, od té doby se přihlásilo zhruba 2400 lidí, skončit má na konci měsíce. „Ideálním výsledkem projektu by mělo být to, co potvrdil výzkum v Německu – že opadnou předsudky. Výzkum totiž ukázal, že do této diskuze přicházíme s tím, že ten druhý člověk má i zlé úmysly nebo že je to naprostý hlupák. Ukázalo se však, že už po dvouhodinové diskuzi předsudky opadají, více než 90 procent účastníků uvedlo, že protivník byl vlastně sympatický,“ řekla.