Profesor, který se v Itálii nakazil koronavirem, po návratu ještě učil. Univerzita zavřela, hledá jeho studenty

Česká zemědělská univerzita přerušila na dva dny výuku. Jeden z jejích profesorů byl o víkendu pozitivně testován na koronavirus. Zřejmě se nakazil v Itálii, po návratu podle rektora Petra Skleničky ještě učil. Škola nyní zjišťuje, kteří z 20 studentů, kteří měli přijít, byli na jeho semináři. Výuku na den přerušily i strojní a elektrotechnická fakulta na ČVUT, kde byl v minulém týdnu na obhajobě kolega nakaženého muže. Na dva týdny potom přerušila výuku brněnská Mendelova univerzita.

Profesor České zemědělské univerzity, jenž se zřejmě na konferenci v Itálii nakazil nemocí COVID-19, respektive koronavirem, který ji způsobuje, podle rektora školy Petra Skleničky po návratu ještě tři dny učil. V té době nepociťoval žádné příznaky. „Až třetí den, ve středu, mu zavolali z Udine, že jeden z účastníků byl pozitivně testován na koronavir,“ přiblížil Sklenička.

Poté, co byl kantor jako jeden z prvních Čechů pozitivně testován, přerušila ČZU výuku, zároveň dohledala studenty i učitele, se kterými byl nakažený muž v kontaktu. Rektor upřesnil, že jde asi o dvě desítky studentů a 24 pedagogů, kteří nyní budou v domácí karanténě.

Škola ještě kontroluje, kteří studenti se skutečně zúčastnili semináře, jejž vedl nakažený kantor. „Studenti nám píšou, zda byli, nebo nebyli na přednášce. Stejně postupujeme u pedagogů,“ řekl ředitel odboru bezpečnosti Jan Borák. Rektor dodal, že nakažený profesor „leží bez vážných symptomů v Nemocnici na Bulovce“. 

Dvoudenní přerušení výuky – studenty poslala škola domů a zaměstnancům nařídili, aby pracovali z domova – považuje vedení ČZU za čas na rozhodnutí co dál.  „Čekáme na další pokyny od hygieny. Chceme se rozhodnout definitivně, jak univerzita zareaguje,“ poznamenal Sklenička.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová zdůraznila, že zemědělská univerzita postupuje ve vztahu ke koronaviru příkladně. Že byl její zaměstnanec mezi prvními nakaženými v Česku, byla podle Jágrové smůla. „On tam (do Itálie) odjel v době, kdy tam ještě nebylo vyhlášeno ohnisko,“ podotkla. Riziko přenosu na další lidi na univerzitě je ale i tak podle ní „velmi malé“.

Prázdné zůstaly i posluchárny dvou fakult ČVUT a Mendelovy univerzity

Kromě zemědělské univerzity přerušily výuku i dvě fakulty ČVUT. V objektu, kde působí Fakulta strojní a Fakulta elektrotechnická, se pohyboval jeden z kolegů nemocného profesora ze zemědělské univerzity. „Byl ve čtvrtek na obhajobě doktoranda v Dejvicích na Fakultě strojní ČVUT,“ upřesnil děkan Fakulty strojní Michael Valášek s tím, že tento vědec je zatím zdravý, ale je v karanténě.

„Strojárna“ a FEL jsou uzavřené zatím na jeden den, který si mají studenti nahradit samostudiem. Děkan Valášek se na zaměstance i studenty obrátil e-mailem, ve kterém je vyzval, aby sledovali svůj zdravotní stav. „Pravděpodobnost problému je samozřejmě malá, ale je nutné učinit tato preventivní opatření,“ píše se v e-mailu.

Ilona Prausová z odboru PR ČVUT uvedla, že prostory, ve kterých probíhala čtvrteční obhajoba, které se zúčastnil i kolega nemocného vědce ze zemědělské univerzity, byly dezinfikovány a o dalším postupu se škola radí s hygieniky. „Předpokládáme, že se na obou fakultách zítra (v úterý - pozn. red.) vrátíme ke standardnímu provozu,“ dodala. 

Naopak nejméně dva týdny nebudou chodit na přednášky studenti brněnské Mendelovy univerzity, rozhodla rektorka Danuše Nerudová. Mluvčí školy Filip Vrána upozornil, že opatření lze podle aktuální situace dále prodlužovat. „Rozhodnutí je čistě preventivní a je motivováno snahou omezit shromažďování většího počtu osob na jednom místě. Po dvou týdnech toto opatření vyhodnotíme,“ zdůvodnil mluvčí uzavření školy.

Zaměstnanci univerzity zatím do práce chodí, může se to však změnit. „V případě první potvrzené nákazy koronavirem v Jihomoravském kraji přejdou akademici univerzity do režimu práce z domova,“ uvedl Vrána. Jiné brněnské školy omezení nezavedly, ačkoli akademický senát Masarykovy univerzity ještě bude o situaci jednat. Vysoké učení technické potom doporučilo lidem, kteří navštívili některou rizikovou oblast, aby raději zůstali doma.

Sledujte zdraví dětí, vyzývají školy rodiče po jarních prázdninách

Na šíření koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19, reagovaly také střední a základní školy, jejichž žáci se vracejí do lavic po jarních prázdninách. Školy vesměs vyzvaly rodiče, aby jim ohlásili, pokud s dětmi cestovali o prázdninách do Itálie. Například pražské česko-italské gymnázium Ústavní ale rovnou doporučilo, aby rodiče nechali žáky, kteří byli o prázdninách v Itálii nebo jiné rizikové oblasti, dva týdny doma.

V neděli se v Česku potvrdily tři případy nákazy koronavirem, nemoc žádného nakaženého nemá vážný průběh. Podle nejnovějších informací jsou bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel. Kromě profesora ze zemědělské univerzity jde o muže, který byl s rodinou lyžovat v Itálii, a americkou turistku.