Přijde silný nárazový vítr, varují meteorologové. Víkend bude nadprůměrně teplý

Meteorologové slibují nadprůměrně teplé dny, ale i silný vítr (zdroj: ČT24)

Po týdnu s prvním sněhem a jinak převážně deštivými dny meteorologové varují před silným větrem, který udeří ve východní části Čech a na Vysočině. O víkendu se také oteplí, teploty vyšplhají až k nadprůměrným 14 stupňům a meterologové neočekávají ani silnější déšť, pouze místy přeháňky.

Po týdnu, kdy přišel na řadu míst Česka první sníh, se už v pátek teploty vyšplhají přes den na deset až čtrnáct stupňů Celsia. Už od čtvrtečního večera ale může přijít silnější vítr. 

Podle meteorologů bude vítr zesilovat před studenou frontou, která bude postupovat ze západní do střední Evropy. Počítat by s tím měli od čtvrteční půlnoci do sobotních 06:00 zejména obyvatelé Libereckého a Pardubického kraje, Vysočiny a východních okresů Středočeského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. 

Předpověď počasí na čtvrtek 14. listopadu 2019
Zdroj: ČT24

„Vítr začne ve čtvrtek večer zesilovat a v pátek nárazy větru, hlavně na Českomoravské vrchovině a na horách na severozápadě Česka budou dosahovat až 90 kilometrů v hodině,“ upozornil meteorolog České televize Michal Žák.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Vítr může lámat větve a stromy. Vedle škod na stromech a lesních porostech není podle meteorologů vyloučeno, že by vítr mohl způsobit i menší škody na budovách.

Doporučují proto zajistit okna, dveře a volně uložené předměty venku. Turisté by měli omezit horské túry zejména v hřebenových partiích a řidiči by při jízdě měli dbát zvýšené opatrnosti.

Nadprůměrně teplý víkend

Teploty ale o víkendu slibují meteorologové nadprůměrné. Vůbec nejtepleji z celého týdne bude asi v sobotu, mezi jedenácti až patnácti stupni. Jen na západě a jihozápadě Čech by mělo být o dva až tři stupně chladněji.

Ani v noci by o víkendu nemělo mrznout a meteorologové očekávají i výrazně méně srážek než v uplynulých dnech. Pravděpodobnost srážek o víkendu je kolem 40 procent.

„Rozhodně to nebude trvalý, ale jen občasný déšť, na většině území tedy bude o víkendu bez deště,“ slíbil meteorolog. Teploty nad deset stupňů Celsia by se měly udržet i o druhém víkendovém dni.  

Teplo by mělo být i v příštím týdnu, maximální teploty už ale nebudou takové, jako o víkendu, vyšplhají se na osm až třináct stupňů a meteorologové zatím neočekávají ani vydatnější déšť či sněžení.